Șemineele cu bioetanol nu au nevoie de nicio formă de ventilație directă pentru alimentarea cu aer proaspăt. Șemineele cu bioetanol sunt unul dintre tipurile de șeminee cu ardere curată și nu au nevoie de un coș de fum pentru a evacua nici un fel de produs rezidual provenind de la un foc.
Spre deosebire de alte tipuri de șeminee, cum ar fi șemineele cu aerisire directă pe gaz sau șemineele cu lemne, șemineele cu bioetanol nu vor avea nevoie de o conductă de aerisire din exterior care furnizează aer proaspăt direct șemineului.
Cu toate acestea, deoarece șemineele cu bioetanol au totuși un foc real pentru a genera flăcări și căldură, este necesar oxigenul din cameră pentru a permite procesul de ardere a combustibilului.
„Arderea bioetanolului folosește oxigenul din aerul din interiorul încăperii și eliberează dioxid de carbon (netoxic) și vapori de apă.”
Astfel, în timp, utilizarea unui șemineu cu bioetanol ar putea scădea nivelul de oxigen dintr-o cameră și, prin urmare, șemineele cu bioetanol au o cerință de furnizare de aer proaspăt. Prin urmare, trebuie luată în considerare o aprovizionare suficientă cu oxigen atunci când utilizați un șemineu cu bioetanol în interior. Această aprovizionare se poate rezuma la deschiderea ferestrei camerei pentru o perioadă limitată de timp.
Șemineele cu bioetanol nu au o cerință pentru o ventilație directă de alimentare cu aer proaspăt din exteriorul unei clădiri și nici, în mod obișnuit, o cerință pentru o ventilație externă deschisă permanent în cameră. Cu toate acestea, poate exista o recomandare stabilită de producătorul șemineului pentru dimensiunea minimă a camerei.
Există și alte recomandări de ventilație pentru alimentarea cu aer proaspăt atunci când șemineul este în funcțiune.
Un producător de șeminee poate oferi cerințe, îndrumări și recomandări cu privire la amplasarea și utilizarea unui șemineu cu bioetanol. Exemple de astfel de recomandări ar putea fi:
recomandarea privind volumul minim pe care trbuie să îl aibă o încăpere în care poate fi folosit șemineul cu bioetanol.
recomandarea de a menține camera bine ventilată, cu suficient aer proaspăt și oxigen furnizat.
recomandări cu privire la intervalele de aerisire a camerei în funcție de perioada de utilizare continuă a șemineului.
recomandări privind distanța minimă față de alte materiale inflamabile.
În ceea ce privește amplasarea șemineului cu bioetanol în casă, verifică întotdeauna instrucțiunile producătorului.
În ceea ce privește asigurarea ventilației cu aer proaspăt în încăperea în care utilizezi șemineul cu bioetanol, cea mai frecventă recomandare a producătorilor de șeminee cu bioetanol este următoarea:
„camera trebuie să fie bine ventilată, cu suficient oxigen și aer proaspăt furnizat (de exemplu, ferestre parțial deschise / orificii de aerisire)”.
Deoarece soluțiile tehnice constructive și tehnologiile de ardere diferă de la producător la producător, atât îndrumările cât și recomandările pot varia de la un producător la altul sau de la un model de șemineu la altul. Întotdeauna trebuie să urmezi cerințele și recomandările prezentate de producătorul șemineului cu bioetanol pe care l-ai achiziționat, în special în ceea ce privește alimentarea cu aer proaspăt.
În funcție de tipul și modelul de șemineu pe care îl achiziționezi, este posibil să ți se solicite să utilizezi șemineul cu bioetanol într-o încăpere de o anumită dimensiune și să ți se recomande să iei în considerare furnizarea de aer proaspăt ca parte a utilizării șemineului.
Dacă ai nevoie de mai multe informații pentru a te decide consultă și celelalte articole disponibile în secțiunea “Informații Utile” sau nu ezita să ne contactezi.
De asemenea, poți utiliza “Asistentul Virtual” pentru a realiza o selecție de posibile șeminee care corespund nevoilor tale.
Comments