top of page
Logo-ul companiei
 • Writer's pictureșemineedetop.ro

Cum functioneaza un semineu cu bioetanol (cu exemplu practic)

Updated: Mar 6
Șemineele cu bioetanol sunt similare cu celelalte tipuri de șeminee prin faptul că folosesc un foc real pentru a produce efectele flăcărilor și căldură. Cu toate acestea, ele pot arde doar bioetanol (un tip de combustibil lichid) și, prin urmare, sunt configurate să funcționeze diferit față de alte șeminee.

Șemineele cu bioetanol funcționează prin reținerea flăcărilor în cutia de combustibil a șemineului, unde bioetanolul este depozitat și folosit ca combustibil pentru alimentarea focului. Focul într-un șemineu cu bioetanol poate fi aprins și stins manual sau automat, în funcție de tipul șemineului.

La un șemineu manual cu bioetanol, alimentarea cu combustibil, aprinderea și stingerea focului sunt realizate manual fără nicio asistență electronică sau altă formă de automatizare.

În cazul șemineelor automate cu bioetanol, aceste operațiuni, plus altele care țin de controlul funcționării precum reglarea dimensiunii flăcării, se pot face în mod automat și pot fi controlate chiar și de la distanță.

În cele ce urmează vom discuta mai detaliat modul în care funcționează un șemineu cu bioetanol, atât versiunile manuale, cât și cele automate ale acestor șeminee.

Un șemineu cu bioetanol funcționează folosind bioetanolul drept combustibil și un foc real pentru a genera flăcări și căldură.

Șemineul cu bioetanol poate realiza acest lucru prin:

 • Folosirea unei cutii de combustibil pentru a depozita combustibilul în interiorul șemineului.

 • Arderea bioetanolului, un combustibil inflamabil curat, generează flăcări și căldură consistente în condițiile în care eliberează doar dioxid de carbon și vapori de apă.

 • Flacăra șemineului cu bioetanol este una reală obținută prin arderea bioetanolului.

 • Generarea unui foc real are ca efect emanarea de căldură.


Tipul de șemineu cu bioetanol (manual sau automat) poate influența modul în care acesta funcționează.


Cum funcționează șemineele manuale cu bioetanol

Șemineele manuale cu bioetanol nu au nici un fel de control electronic fiind configurate doar pentru operarea manuală. Alimentarea cu combustibil, aprinderea și stingerea focului sunt operațiuni ce trebuiesc realizate manual.

Versiunile manuale sunt disponibile sub forma unui rezervor de combustibil care este înconjurat de unitatea principală a șemineului. De aceea este important ca combustibilul să nu fie adăugat peste capacitatea maximă a rezervorului pentru a preveni scurgerile.

Combustibilul din interiorul unui șemineu manual cu bioetanol trebuie aprins manual cu ajutorul unui chibrit lung (sau orice altă sursă de aprindere care permite păstrarea unei distanțe de siguranță în timpul aprinderii focului).

Focul dintr-un șemineu cu bioetanol va continua să ardă până când se epuizează combustibilul. În cazul modelelor manuale, acestea nu pot fi alimentate fără a fi lăsate să se răcească și, astfel, între două focuri consecutive va exista un timp limitat în care nu pot fi utilizate.

Stingerea focului se face tot manual.

Un foc de la un șemineu cu bioetanol va genera, de asemenea, căldură suplimentară pentru cameră. Chiar dacă nu pot fi utilizate ca sursă principală de căldură, căldura reziduală provenită din procesul de ardere aduce un anumit grad de confort termic, acest lucru depinzând și de dimensiunea șemineului.Cum funcționează șemineele automate cu bioetanol

Șemineele automate cu bioetanol funcționează ușor diferit față de versiunile manuale.

Șemineele automate cu bioetanol sunt aparate electrice și, prin urmare, necesită un racord electric pentru a funcționa. Acest lucru permite automatizarea operațiunilor aferente funcționării, inclusiv realimentarea cu combustibil, aprinderea și stingerea focului. Controlul funcționării acestui tip de șeminee poate fi realizat fie direct prin intermediul butoanelor amplasate pe șemineu, fie indirect, de la distanță, prin intermediul unei aplicații mobile sau a unei telecomenzi.

Având toate funcțiile controlate electronic, utilizarea și alimentarea acestui tip de șemineu este mult mai ușoară.

Caracteristicile care pot fi găsite la un șemineu automat dar nu se regăsesc la modelele manuale pot include:

 • panou de control cu butoane/comutator integrat direct în șemineu

 • telecomandă

 • control prin intermediul unei aplicații mobile

 • senzori de siguranță

 • setări / posibilitatea de reglare a intensității flăcării (inclusiv a dimensiunii acesteia)

 • sistem automat de realimentare.


Aspecte privind funcționarea unui șemineu automat cu bioetanol:

 • Necesită un racord electric (sau o sursă de energie) pentru alimentarea caracteristicilor electronice ale șemineului. Modelele automate pot veni în mod obișnuit cu cabluri de alimentare care pot fi pur și simplu conectate la o priză electrică din apropiere, unele ar putea trebui să fie conectate direct la electricitate sau unele sunt prevăzute cu alimentarea de la baterii.

 • Apăsarea butonului de aprindere a focului de pe șemineu sau de pe telecomandă poate porni flăcările.

 • Șemineele automate ard vapori de bioetanol prevenind o legătură directă între foc și combustibilul în sine.

 • Intensitatea flăcării și, prin urmare, dimensiunea flăcării și puterea de căldură pot fi de obicei ajustate folosind comenzile.

 • Comenzile de pe un șemineu automat cu bioetanol pot fi folosite și pentru stingerea focului fără a fi nevoie să o faci manual cu o unealtă anume.

 • Alimentarea rezervorului de combustibil se poate face cu o pompă aflată în dotare. Pompa poate transfera combustibilul din sticla de combustibil în rezervorul șemineului și se poate opri automat când rezervorul de combustibil este plin pentru a preveni umplerea excesivă.


Dacă ai nevoie de mai multe informații pentru a te decide consultă și celelalte articole disponibile în secțiunea “Informații Utile” sau nu ezita să ne contactezi.

De asemenea, poți utiliza “Asistentul Virtual” pentru a realiza o selecție de posibile șeminee care corespund nevoilor tale.

1 view

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page