top of page
Logo-ul companiei
 • Writer's pictureșemineedetop.ro

Cum sa curatati si sa ingrijiti un semineu cu bioetanol

Updated: Mar 6


Șemineele cu bioetanol sunt tipuri de șeminee relativ simplu de utilizat în comparație cu alte tipuri de șeminee, permițându-ți să pornești și să stingi rapid focul, cu un minim de mizerie creată ca urmare a funcționării acestuia.

Acest lucru este posibil deoarece șemineele cu bioetanol au o ardere foarte curată și procesul de ardere nu generează nicio mizerie, cum ar fi cenușa.

Curățarea și îngrijirea corespunzătoare a unui șemineu cu bioetanol este însă foarte importantă, deoarece se folosește totuși un foc real pentru a furniza flăcările și căldura, iar bioetanolul este un combustibil foarte inflamabil.

Capacul obturator de pe rezervorul de combustibil a unui șemineu cu bioetanol ar trebui să fie închis între focuri pentru a preveni acumularea de praf sau alte resturi. Orice urmă de bioetanol vărsat în timpul realimentării trebuie curățat întotdeauna înainte de aprindere.


Cum să curățați un șemineu cu bioetanol

Șemineele cu bioetanol pot fi formate din două părți principale: rezervorul de combustibil și unitatea principală de șemineu

Unitatea principală de șemineu este corpul șemineului cu bioetanol. Aceasta asigură structura și estetica șemineului.

Poți curăța orice reziduu de pe corpul șemineului folosind:

 • Un burete care nu zgârie

 • Detergent.

Rezervorul de combustibil este locul unde este depozitat combustibilul și este locul unde sunt generate flăcările la un șemineu de tip manual cu bioetanol.

Rezervorul de combustibil și tava arzătorului pot fi componente separate la un șemineu automat cu bioetanol.

Poți curăța rezervorul de combustibil cu un produs de curățare adecvat pentru oțel inoxidabil, producătorii de șemineuri recomandând să „frecați în direcția fibrei oțelului”.

În timpul realimentării manuale a unui șemineu cu bioetanol, prin turnarea dintr-o sticlă, pot apărea scurgeri de combustibil pe suprafața șemineului sau a rezervorului.


În caz de scurgeri, „Îndepărtați complet, cu o cârpă absorbantă, tot combustibilul vărsat și curățați zona de scurgeri pentru a preveni aprinderea focului în afara rezervorului arzătorului.”

Alte recomandări ce ar trebui reținute în ceea ce privește curățarea rezervorului de combustibil a șemineului includ:

 • Asigură-te că nu există combustibil în rezervor înainte de a-l curăța temeinic.

 • Nu utiliza apă la curățarea rezervorului.

 • Asigură-te că șemineul este complet uscat înainte de aprindere.


Șemineul cu bioetanol are, de asemenea, panouri din sticlă securizată atât în partea din față cât și în cea din spate a corpului principal al șemineului. În ceea ce privește curățarea acestora, „Folosiți un produs de curățat pentru sticlă pentru a curăța sticla securizată”.

Pentru curățarea generală a șemineului cu bioetanol, majoritatea producătorilor recomandă (prin intermediul manualului de utilizare) să nu folosești niciodată:

 • Produse chimice

 • Bureți de oțel (metalici)

 • Produse de curățare abrazive.

Utilizarea unor astfel de produse ar putea zgâria suprafața șemineului.


Cum să ai grijă de un șemineu cu bioetanol

Pentru a reduce la minimum eforturile de curățare ale unui șemineu cu bioetanol, există câteva lucruri pe care le poți face între focuri (în timpul în care nu îl folosești):

 • Ține capacul închis pe rezervorul de combustibil (sau tava arzătorului) când șemineul nu este în funcțiune.

 • Ai grijă să nu lovești geamul de siguranță la deschiderea sau închiderea capacului, ceea ce ar putea produce așchii sau zgârieturi.

Menținerea capacului închis pe un șemineu cu bioetanol poate ajuta la evitarea depunerii murdăriei și prafului pe rezervorul de combustibil atunci când șemineul nu este utilizat. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru șemineele deschise cu bioetanol.

În ceea ce privește îngrijirea șemineului între utilizări, „Când nu este folosit, ține capacul închis pe rezervorul de combustibil pentru a evita să nu cadă ceva în el sau să se adune praful.”


Dacă ai nevoie de mai multe informații pentru a te decide consultă și celelalte articole disponibile în secțiunea “Informații Utile” sau nu ezita să ne contactezi.

De asemenea, poți utiliza “Asistentul Virtual” pentru a realiza o selecție de posibile șeminee care corespund nevoilor tale.

2 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page