top of page
Logo-ul companiei
 • Writer's pictureșemineedetop.ro

Cum sa utilizezi un semineu cu bioetanol (Ghidul complet)

Updated: Mar 6
Șemineele cu bioetanol pot fi un tip de șemineu relativ ușor de folosit în comparație cu alte tipuri de șeminee care au un foc adevărat.

Șemineele cu bioetanol folosesc doar un anumit tip de combustibil, bioetanolul, care arde curat și este ușor de aprins. De asemenea, nu trebuie să intervii asupra focului pe perioada funcționării, doar dacă intenționezi să modifici dimensiunea flăcării.

Șemineele cu bioetanol sunt mai ușor de instalat, alimentat, aprins și stins.


Pentru a utiliza un șemineu cu bioetanol:

 • Asigură-te că șemineul este utilizat corect, în conformitate cu instrucțiunile producătorului, cum ar fi amplasarea într-o încăpere de dimensiunea potrivită, are amplasarea și orientarea corecte.

 • Adaugă combustibil în rezervorul de combustibil a șemineului, fie manual, fie automat, în funcție de tipul de șemineu cu bioetanol. Șemineele manuale pot necesita turnarea combustibilului direct din sticle în rezervorul de combustibil, în timp ce modelele automate pot utiliza pompa electrică de realimentare cu combustibil, dacă au o astfel de dotare. Nu uita să realimentezi cu combustibil doar după ce șemineul s-a răcit (a ajuns la temperatura camerei).

 • Aprinde șemineul cu bioetanol, fie folosind chibrituri lungi sau bricheta pentru modelele manuale, fie folosind un buton dedicat pentru modelele automate.

 • Reglează flăcările. Intensitatea flăcării poate fi ajustată dacă se dorește acest lucru. Pentru șemineele manuale cu bioetanol, se poate folosi instrumentul de închidere pentru a închide parțial capacul rezervorului. Modelele automate pot avea o funcție de modificare a mărimii flăcării pe panoul de control sau telecomandă (dacă are o astfel de dotare).

 • Stinge focul. Poți stinge focul atunci când dorești acest lucru sau poți lăsa șemineul să se stingă singur lăsându-l să funcționeze până rămâne fără combustibil. La șemineul manual cu bioetanol poți folosi instrumentul de închidere pentru a stinge focul. În cazul șemineului automat cu bioetanol stingerea focului se poate face prin intermediul comenzilor electronice de pe panoul de comandă al șemineului, din telecomandă (dacă are o astfel de dotare) sau prin intermediul unei aplicații mobile (dacă există această opțiune).


Șemineele cu bioetanol ar trebui să fie întotdeauna utilizate în conformitate cu instrucțiunile și recomandările producătorilor, așa cum sunt ele stabilite în manualul de utilizare și documentația tehnică, recomandări privind amplasarea, alimentarea cu combustibil, aprinderea și stingerea. Manualul de utilizare trebuie citit întotdeauna înaintea utilizării unui șemineu cu bioetanol.


În acest articol discutăm exact cum să folosești un șemineu cu bioetanol, extinzând cele de mai sus pentru a-ți explica cum să:

 • Pregătești un șemineu cu bioetanol

 • Realimentezi cu combustibil

 • Aprinzi focul unui șemineu cu bioetanol

 • Reglezi dimensiunea flăcării

 • Stingi focul


În funcție de tipul de control al funcționării există două tipuri principale de șeminee cu bioetanol, manuale și automate. Pe parcursul acestui articol discutăm despre ambele tipuri deoarece ele se utilizează relativ diferit, având proceduri diferite de realimentare, aprindere și stingere a focului.


Pregătirea unui șemineu cu bioetanol

Șemineele cu bioetanol trebuie instalate corect pentru a putea fi utilizate. Instalarea corectă presupune:

 • Amplasarea lor într-o încăpere adecvată din punct de vedere dimensional, conform recomandărilor producătorului

 • Amplasarea lor în locul potrivit într-o cameră

 • Orientarea șemineului în mod corect pentru a permite utilizarea corectă.

 • Amplasarea șemineului pe o suprafață plană și stabilă.


Focul șemineelor cu bioetanol consumă oxigen și eliberează dioxid de carbon. Din motive de siguranță, producătorii recomandă de obicei o dimensiune minimă a încăperii (suprafață sau volum) în care pot fi utilizate șemineele lor.

Atunci când alegi o locație pentru șemineul tău cu bioetanol este important să iei în considerare cerințele de spațiu aferente modelului de șemineu ales de tine și să respecți recomandările producătorului.

Acestea ar putea include distanțe ce trebuiesc păstrate față de obiectele și/sau materiale inflamabile aflate în apropierea șemineului.

Producătorii de șeminee cu bioetanol pot indica, de asemenea, unde trebuie amplasat un șemineu. Majoritatea șemineelor cu bioetanol pot fi folosite și amplasate oriunde în interiorul unei încăperi. Cu toate acestea, unii producători pot face recomandări foarte stricte în ceea ce privește amplasarea.


„NU poziționa NICIODATĂ șemineul într-o locație în care există riscul ca vântul să sufle focul în obiecte sau materiale inflamabile. Nu folosi șemineul lângă perdele, țesături, mobilier sau alte materiale inflamabile.”


Consultă întotdeauna manualul de utilizare pentru îndrumări privind amplasarea șemineului cu bioetanol înainte de utilizare.

Realimentarea cu combustibil a unui șemineu cu bioetanol

Șemineele cu bioetanol pot folosi doar bioetanol ca și combustibil.

Asigură-te că bioetanolul pe care îl cumperi este în conformitate cu recomandările producătorului.

Pentru șemineele cu bioetanol acționate manual combustibilul va trebui adăugat manual în rezervorul de combustibil.

Dacă adaugi combustibil pentru prima dată, este posibil să ți se solicite să umpli rezervorul șemineului la capacitate maximă pentru a te asigura că focul se va aprinde corect pentru prima dată.

Un șemineu cu bioetanol nu trebuie să fie niciodată umplut cu combustibil peste capacitatea maximă admisă.

„NU umple NICIODATĂ cu combustibil peste eticheta „MAX” din interiorul rezervorului cu bioetanol.”


O cerință importantă privind realimentarea cu combustibil a unui șemineu cu bioetanol este să te asiguri că șemineul este suficient de rece (dacă realimentarea intervine ca urmare a epuizării combustibilului în timpul funcționării). Recomandările producătorilor în acest sens sunt foarte clare.

Pentru șemineele automate cu bioetanol, este posibil să ți se solicite să adaugi combustibil folosind o pompă aflată în dotare.

Urmeză întotdeauna instrucțiunile și recomandările producătorului, aferente modelului tău de șemineu cu bioetanol, în ceea ce privește realimentarea cu combustibil.


Aprinderea unui șemineu cu bioetanol

În funcție de tipul de șemineu cu bioetanol, fie va trebui să-l aprinzi manual, fie să utilizezi una dintre comenzile electronice pentru a aprinde automat șemineul.

Pentru șemineele manuale cu bioetanol care nu au asistență și control electronic, va trebui să aprinzi șemineul manual folosind o sursă de foc, cum ar fi un chibrit sau o brichetă cu prelungire.


„Aprinde combustibilul din rezervorul de combustibil folosind o brichetă cu prelungire sau chibrit lung ținut la distanță de braț. Nu aprinde șemineul de sus.”


Folosește chibrituri lungi pentru a aprinde șemineul cu bioetanol.

Dacă tocmai ți-ai realimentat șemineul cu combustibil, manualul tău de utilizare poate indica un timp necesar de așteptare înainte de aprindere, un timp specificat între realimentare și aprindere pentru a „permite combustibilului să fie absorbit de fibrele ceramice”.


Pentru șemineele automate cu bioetanol, care sunt tipuri asistate electronic, va exista un buton desemnat pe panoul de control al șemineului care poate fi folosit pentru aprinderea focului atunci când este apăsat.

Există posibilitatea ca șemineul automat cu bioetanol ales de tine să fie dotat cu o telecomandă sau chiar cu o aplicație mobilă care îți permit controlul la distanță a șemineului și deci inclusiv aprinderea focului.


Reglarea flăcărilor la un șemineu cu bioetanol

Flăcările unui șemineu cu bioetanol pot fi reglate astfel încât să poată fi mai mult sau mai puțin intense, cu înălțimea flăcării crescută sau redusă.

La șemineele manuale cu bioetanol, va trebui să deschizi sau să închizi parțial capacul rezervorului de combustibil pentru a regla înălțimea flăcării, dacă acest lucru este permis de producător. Aceasta este o operațiune executată manual.

La șemineele automate cu bioetanol există o funcție pe șemineu sau pe telecomandă pentru a regla intensitatea flăcării, așa cum se arată în videoclipul de mai jos.


Stingerea unui șemineu cu bioetanol

La șemineele manuale cu bioetanol, există două modalități principale de a stinge focul:

 • Închizi capacul rezervorului de combustibil a șemineului

 • Aștepți să se epuizeze combustibilul.


Focul unui șemineu manual cu bioetanol se va stinge singur atunci când rămâne fără combustibil. Pentru a stinge focul unui șemineu manual poți folosi instrumentul de stingere care vine împreună cu șemineul pentru a închide capacul rezervorului de combustibil.


Unii producatori recomandă:

 • Dacă flăcările nu se sting imediat, deschide capacul rezervorului și închide-l din nou.

 • Lasă capacul rezervorului de combustibil închis timp de cel puțin 5 minute înainte de a-l deschide din nou, pentru a lăsa suficient timp pentru ca flăcările să se stingă și să nu se mai aprindă atunci când capacul este deschis.


La șemineele automate cu bioetanol există un buton pe panoul de control sau telecomandă pe care îl poți folosi pentru a stinge flăcările.


Dacă ai nevoie de mai multe informații pentru a te decide consultă și celelalte articole disponibile în secțiunea “Informații Utile” sau nu ezita să ne contactezi.

De asemenea, poți utiliza “Asistentul Virtual” pentru a realiza o selecție de posibile șeminee care corespund nevoilor tale.

2 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page