top of page
Logo-ul companiei
  • Writer's pictureșemineedetop.ro

Ghid complet privind combustibilul pentru semineele cu bioetanol (Totul despre Bioetanol)

Updated: Mar 6
Șemineele cu bioetanol sunt singurul tip de șeminee care utilizează bioetanol ca și combustibil și pot arde doar bioetanol.

Dacă utilizezi un șemineu cu bioetanol este important să folosești tipul potrivit de combustibil, precum și calitatea adecvată. Trebuie folosit numai bioetanol conceput special pentru utilizarea cu șemineele cu bioetanol. Producătorii de șeminee cu bioetanol recomandă utilizarea ca și combustibil doar bioetanol lichid cu un conținut de alcool între 86% și 97,5%. Conținutul recomandat de alcool din bioetanol poate varia între diverșii producători de șeminee.

Pentru funcționarea fără probleme a șemineului tău este inducat să utilizezi doar bioetanol care are calitatea și conținutul de alcool recomandate de producătorul șemineului.

Există o serie de alte aspecte atunci când vine vorba de utilizarea combustibilului pentru un șemineu cu bioetanol, pe care le vom discuta mai în detaliu în continuare.


Combustibilul șemineelor cu bioetanol explicat

Conform Wikipedia, bioetanolul este o formă de energie regenerabilă care poate fi produsă din materii prime agricole, cum ar fi trestia de zahăr, cartofii și porumbul.

Bioetanolul este un combustibil lichid care poate fi turnat sau pompat în rezervorul unui șemineu cu bioetanol, în funcție de tipul de șemineu. Bioetanolul poate fi achiziționat în sticle de 1 litru, cea mai des întâlnită formă de ambalare. Trebuie folosit numai bioetanol destinat utilizării cu șeminee cu bioetanol.


„Numai bioetanolul produs special pentru utilizare la șemineele cu bioetanol este potrivit pentru acest tip de șemineu.”


Prin urmare, atunci când cumperi bioetanol este important să verifici întotdeauna dacă cumperi combustibil conceput pentru a fi utilizat cu șemineele cu bioetanol. În plus, bioetanolul ar trebui să fie de o anumită calitate pentru funcționarea optimă a șemineului cu bioetanol.

Dacă cumperi combustibil conceput special pentru șemineele cu bioetanol, atunci ar trebui să fie deja de calitatea potrivită, dar este indicat să verifici întotdeauna dacă procentul de alcool din bioetanol este în conformitate cu ceea ce recomandă producătorul șemineului tău.


Ce este bioetanolul?

Dacă nu ai auzit până acum despre bioetanol ca și combustibil, este o sursă de energie regenerabilă care este făcută din amidon și zaharuri din plante, cum ar fi porumbul, trestia de zahăr, cartoful sau grâul.

Procesul de producere a bioetanolului este destul de simplu: mai întâi, plantele sunt recoltate și apoi sunt fermentate pentru a produce alcool. Alcoolul este apoi distilat pentru a-l purifica și transforma în combustibil. Unul dintre lucrurile grozave despre bioetanol este faptul că este biodegradabil și nu are miros atunci când este ars, ceea ce înseamnă că nu este dăunător pentru mediu. Fiind produs din plante, materia primă din care este fabricat nu se va epuiza ca și combustibilii fosili, deci poate fi considerat o sursă regenerabilă de energie.

Bioetanolul devine o alegere din ce în ce mai populară. Deci, dacă ești în căutarea unei alternative curate și durabile la combustibilii fosili tradiționali, bioetanolul merită cu siguranță să fie luat în considerare. Este un câștig atât pentru mediu, cât și pentru economie!


Cât combustibil folosesc șemineele cu bioetanol?

Șemineele cu bioetanol pot consuma de la 0,5 litri de bioetanol și până la 15 litri sau mai mult, în funcție de modelul de șemineu. Șemineele manuale cu bioetanol de mici dimensiuni au un rezervor de combustibil mai mic decât modelele mai mari, automate.


Cât timp arde un litru de bioetanol?

Timpul de ardere al șemineelor cu bioetanol diferă de la producător la producător, în funcție de mai mulți factori cum ar fi: capacitatea rezervorului de combustibil, consumul nominal, intensitatea flăcării, calitatea combustibilului și condițiile mediului în care este utilizat (în interior sau în exterior). Ca urmare și consumurile de combustibil pot varia. În funcție de puterea calorică și tehnologia de ardere, un șemineu cu bioetanol poate consuma între 0,5 – 1,5 litri de bioetanol pentru o oră de funcționare. Indicat este ca atunci când intenționezi să achiziționezi un astfel de șemineu să verifici specificațiile tehnice aferente modelului care te interesează.

Timpul de ardere a bioetanolului poate fi mai mare dacă flacăra este setată la intensitate mai scăzută, dar acest lucru poate conduce și la scăderea puterii termice.


Utilizarea bioetanolului cu șemineele cu bioetanol

Bioetanolul trebuie adăugat în rezervorul unui șemineu cu bioetanol înainte ca șemineul să poată fi folosit. La un șemineu manual bioetanolul va trebui fie adăugat manual, iar în cazul unui șemineu automat combustibilul va fi adăugat cu ajutorul unei pompe.

Când adaugi manual combustibil la un șemineu cu bioetanol, este important ca combustibilul să nu depășească capacitatea maximă a rezervorului acelui șemineu.


„NU umpleți NICIODATĂ peste eticheta „Max” a rezervorului!”


Acest lucru este menit să ajute la prevenirea scurgerilor de combustibil dacă șemineul este mișcat.

Dacă ai un șemineu automat cu bioetanol atunci este posibil să ai o pompă care poate fi folosită pentru a alimenta rezervorul șemineului. La acest tip de șeminee pompa de alimentare se va opri automat atunci când rezervorul de combustibil este plin, prevenind astfel trecerea combustibilului peste nivelul maxim al rezervorului.


Utilizarea în siguranță a bioetanolului la șemineele cu bioetanol

Bioetanolul ca și combustibil este foarte inflamabil și, prin urmare, trebuie să ai întotdeauna grijă și atenție atunci când alimentezi rezervorul unui șemineu cu bioetanol.

Principalele aspecte importante pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi și utilizezi bioetanolul la un șemineu cu bioetanol includ următoarele:

  • Utilizează numai bioetanol special conceput pentru utilizarea la şemineele cu bioetanol. Acest lucru trebuie să fie menționat clar pe ambalajul combustibilului sau pe pagina online de prezentare a produsului.

  • Verifică dacă șemineul tău cu bioetanol este compatibil pentru utilizarea bioetanolului lichid ca și combustibil, și nu a bioetanolului gel (care este un alt tip de biocombustibil).

  • Depozitează bioetanolul departe de șemineu și nu îl lăsa la îndemâna copiilor și a animalelor.

  • Alimentează un șemineu cu bioetanol numai când acesta este oprit și complet rece. Acest lucru este exprimat ca un avertisment major atât de către producătorii de combustibil, cât și de către producătorii de șeminee.


„NU turnați niciodată combustibil deasupra unei flăcări. Lăsați întotdeauna să se stingă complet flacăra existentă și arzătorul din oțel să fie la temperatura camerei (așteaptați aproximativ 30 de minute) înainte de a alimenta cu combustibil.”


  • Asigură-te că bioetanolul nu este adăugat niciodată peste nivelul maxim admis al rezervorului.

  • Lasă un interval mic de timp între realimentare și aprindere pentru a te asigura că este timp suficient pentru ca materialul ceramic să absoarbă combustibilul.

  • Curăță orice scurgeri care ar fi putut avea loc în timpul realimentării cu combustibil a rezervorului unui șemineu.


„Înainte de aprindere, verificați întotdeauna dacă s-a vărsat bioetanol în tava exterioară a rezervorului de combustibil și îndepărtați orice scurgere înainte de aprindere.”


Citește întotdeauna instrucțiunile de siguranță, atât pe cele ale șemineului cât și pe cele ale combustibilului utilizat. Urmând toate procedurile recomandate pentru realimentarea unui șemineu și depozitarea combustibilului va ajuta la minimizarea oricăror riscuri.


De unde cumperi combustibil pentru șemineul cu bioetanol

Bioetanolul poate fi achiziționat de la comercianți locali sau online, în general magazinele de bricolaj și comercianți specializați de produse și accesorii pentru șeminee.


Dacă ai nevoie de mai multe informații pentru a te decide consultă și celelalte articole disponibile în secțiunea “Informații Utile” sau nu ezita să ne contactezi.

De asemenea, poți utiliza “Asistentul Virtual” pentru a realiza o selecție de posibile șeminee care corespund nevoilor tale.

2 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page