top of page
Logo-ul companiei
  • Writer's pictureșemineedetop.ro

Ghid pentru cumpararea lemnului de foc [Infografic]

Updated: Mar 7Un aspect important al focului în orice formă de șemineu sau sobă cu lemne este să arzi numai lemn de foc bine uscat.

Lemnul de foc uscat are anumite proprietăți care îi permit să ardă mai eficient. Pe de altă parte, lemnul „verde” proaspăt tăiat va arde ineficient și, prin urmare, arderea lemnului umed poate cauza o serie de probleme. În primul rând lemnul verde este mai greu de aprins și arde mai greu. Acest lucru poate conduce la producerea de fum în exces și o putere calorică mai mică (mai puțină căldură totală produsă). Alte efecte neplăcute ale arderii de lemn verde sunt înfundarea coșului de fum, dificultăți în ceea ce privește menținerea focului și inclusiv afectarea din punct de vedere vizual a spectaculozității flăcărilor focului.

De aceea, atunci când cumperi lemn de foc, este bine să știi de ce este importantă arderea de lemn uscat și care sunt aspectele de care trebuie să ții cont atunci când decizi ce lemn vei utiliza, de unde îl cumperi și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească lemnul achiziționat de tine pentru a fi utilizat în șemineu.


Ce înseamnă lemn de foc uscat?

În primul rând ar trebui să clarificăm termenul de “lemn de foc uscat”. Lemnul de foc uscat este acel lemn destinat special pentru a fi utilizat ca combustibil și care are un conținut de umiditate sub 20% (nivelul conținutului de apă din masa lemnoasă).

Există două categorii principale de lemn uscat: lemnul uscat natural și lemnul uscat forțat cu ajutorul unor instalații industriale speciale (uscătoare industriale de lemn).

Lemnul de foc uscat natural este acel lemn care a fost lăsat să se usuce în mod natural pentru o perioadă mai lungă de timp pentru ca acesta să atingă un conținut de umiditate care să-i permită să ardă în mod eficient atunci când este utilizat drept combustibil. Simpla păstrare a lemnului pentru o perioadă îndelungată de timp nu garantează atingerea unui nivel optim de umiditate. Trebuie respectat un anumit mod de depozitare și stivuire a lemnului verde în vederea uscării naturale, astfel încât curenții de aer să poată circula prin stiva de lemne pentru a determina eliminarea conținutului de apă din lemn.

Lemnul de foc uscat forțat este acel lemn de foc obținut prin uscarea în instalații industriale de uscare (uscătoare) a lemnului verde proaspăt tăiat. Dacă în cazul lemnului uscat natural ideal ar fi ca lemnul verde să fie depozitat pentru uscare minim 12 - 24 de luni, în cazul lemnului verde uscat în mod forțat, în funcție de esenta de lemn, tipul de instalație utilizat și programul de uscare, acesta poate fi uscat foarte rapid, în doar câteva zile.

În infograficul de mai jos am prezentat principalele aspecte de care trebuie să ții cont atunci când cumperi lemn de foc pe care intenționezi să-l utilizezi drept combustibil pentru șemineul sau soba ta.


Dacă ai nevoie de mai multe informații pentru a te decide consultă și celelalte articole disponibile în secțiunea “Informații Utile” sau nu ezita să ne contactezi.

De asemenea, poți utiliza “Asistentul Virtual” pentru a realiza o selecție de posibile șeminee care corespund nevoilor tale.


Acest material face obiectul drepturilor privind proprietatea intelectuală, este înregistrat cu un serviciu internațional de management a drepturilor de proprietate intelectuală și utilizăm servicii specializate de monitorizare a utilizării neautorizate a acestuia. Orice utilizare neautorizată de către noi în prealabil va fi considerată o încălcare a drepturilor de autor și va fi tratată în consecință. Dacă considerați că acest material poate fi util în activitatea pe care o desfășurați solicitați prin email la contact@semineedetop.ro autorizarea utilizării, indicând locul și scopul pentru care va fi utilizat. Nu vrem decât să știm unde și cum sunt utilizate materialele noastre. Orice preluare va fi însoțită de trimitere către acest material și va fi precizată sursa materialului. Vă mulțumim pentru înțelegere.

9 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page