Șemineele cu bioetanol folosesc drept combustibil bioetanolul pentru a genera o experiență realistă de șemineu, folosind un foc real pentru a produce flăcări. Ca urmare a procesului de ardere a bioetanolului, focul generează și căldură suplimentară.
Șemineele cu bioetanol conțin un foc real și pot produce un anumit nivel de căldură. Șemineele cu bioetanol pot genera de obicei 2 până la 4 kw (6.800 până la 13.600 BTU) de căldură, acest nivel putând varia în funcție de model, dimensiune și tip de șemineu.
În acest articol discutăm într-o manieră detaliată despre capacitatea de a genera căldură a șemineelor cu bioetanol, analizăm nivelul de așteptări în ceea ce privește puterea termică a șemineelor cu bioetanol, comparând în același timp puterea termică a acestora cu alte metode de încălzire a unei case.
Șemineele cu bioetanol degajă căldură?
Șemineele cu bioetanol generează căldură ca produs secundar al utilizării unui foc real pentru a genera efectele de flacără. Nivelul de căldură produs poate diferi în funcție de modelul de șemineu, dimensiunea acestuia, capacitatea rezervorului de combustibil și dimensiunea setată a flăcării.
Șemineele cu bioetanol degajă căldură. Acest lucru se datorează faptului că folosesc un foc real pentru a produce flăcări, iar căldura este generată prin arderea bioetanolului. Bioetanolul depozitat în rezervorul de combustibil al unui șemineu cu bioetanol se aprinde folosind o sursă de foc (chibrit sau altă formă de aprindere specializată), acesta se aprinde și încep flăcările. Deoarece acest foc este real, căldura este generată ca produs secundar.
Șemineele cu bioetanol pot genera de obicei între 2 și 4 kw (6.800 până la 13.600 BTU) de căldură, dar pot avea până la 15kw (51.100 BTU) sau mai mult, în funcție de tipul și dimensiunea șemineului. Șemineele automate cu bioetanol pot genera mai multă căldură decât versiunile manuale.
Nivelul de căldură generată de un șemineu cu bioetanol poate varia între diferite modele, dar te poți aștepta la următoarele performanțe termice:
în cazul șemineelor manuale cu bioetanol puterea termică poate varia de obicei de la aproximativ 2 kW la 4 kW (6.800 până la 13.600 BTU).
în cazul șemineelor automate cu bioetanol puterea termică poate varia de obicei de la 2 kW la 8 kW (6.800 la 27.000 BTU) și la unele modele chiar mai mult.
Unele modele de șeminee cu bioetanol pot avea performanțe termice ce depășesc aceste intervale, dar acesta este nivelul mediu de așteptare în materie de putere termică.
Modelele de șeminee automate sunt de obicei mai mari, au un rezervor de combustibil mai mare și pot produce o cantitate mai mare de căldură.
Unele modele de șeminee cu bioetanol au control electronic automat. Acestea necesită un racord electric și au un panou de comandă în care pot fi găsite funcții precum iluminarea automată, reglarea intensității flăcării și alimentarea automată cu ajutorul unei pompe. Acest tip de șeminee automate cu bioetanol pot avea o putere termică mult mai mare față de cele manuale. Pentru mai multe informații citește articolul nostru principal în cadrul căruia comparăm principalele tipuri de șeminee cu bioetanol.
Posibilitatea de a regla dimensiunea flăcării, disponibilă atât la modelele de șeminee manuale (prin închiderea capacului rezervorului de combustibil) cât și la versiunile de șeminee automate (prin intermediul unui buton sau a unei funcții electronice de reglare), poate conduce la posibilitatea reglării nivelului de căldură generată de șemineul cu bioetanol.
Pe scurt, așteaptă-te ca majoritatea șemineelor standard cu bioetanol să poată produce în jur de 2 - 4 kW (6.800 până la 13.600 BTU) pe oră, șemineele cu putere termică mai mare făcând parte din categoria premium cu control automat.
Totuși trebuie să ții cont de un aspect foarte important. Șemineele cu bioetanol cu putere termică mai mare necesită încăperi de dimensiuni mai mari (din motive de siguranță în ceea ce privește nivelul de oxigen consumat în procesul de ardere). De aceea, există posibilitatea să nu poți utiliza un model de putere termică mai mare într-o cameră mai mică. Acest aspect este cel mai bine prezentat în documentația tehnică a șemineului, în cadrul căreia găsești recomandările producătorului privind condițiile de utilizare.
Șemineele cu bioetanol sunt calde?
Șemineele cu bioetanol pot produce o cantitate suficientă de căldură, comparabilă cu cu cea produsă de șemineele electrice de dimensiuni mici. Cu toate acestea, șemineele cu bioetanol nu pot furniza același nivel de energie termică ca alte tipuri de șemineu, cum ar fi cele cu lemne sau pe gaz. Căldura generată de șemineele cu bioetanol poate fi decentă raportat la dimensiunea lor, dar poate fi la un nivel scăzut în comparație cu alte tipuri de șeminee. Acest lucru se datorează faptului că șemineele cu bioetanol au un rol principal decorativ, căldura generată fiind un produs secundar al obținerii efectului de flacără prin arderea bioetanolului.
De aceea șemineele cu bioetanol trebuie considerate ca o formă secundară de încălzire.
„Șemineul cu bioetanol este destinat utilizării ca sursă secundară de căldură, principalul său rol fiind unul decorativ.”
Aceasta înseamnă că poate fi folosit pentru a furniza un anumit nivel de căldură, dar nu ar trebui să fie considerat ca o formă principală de încălzire.
Cu toate acestea, există multe alte beneficii pe care șemineele cu bioetanol le pot aduce, chiar dacă puterea lor termică poate să nu fie comparabilă cu alte tipuri de șeminee. Acestea includ posibilitatea de a oferi flăcări reale fără a fi necesară existența unui coș de fum, mobilitatea și versatilitatea în ceea ce privește modul în care pot fi integrate în designul camerei și în cazul modelelor premium mai performante, controlul automat.
Ce ar trebui să reții din acest articol:
Nu avea așteptări prea mari de la un șemineu cu bioetanol în ceea ce privește puterea termică generată.
Șemineele cu bioetanol automate pot avea rezervoare de combustibil de dimensiuni mai mari și o putere termică mai mare. Cu toate acestea, astfel de șeminee pot fi mai scumpe în comparație cu versiunile manuale și pot arde combustibilul într-un ritm mai rapid pentru a obține o putere termică mai mare.
Șemineele cu bioetanol trebuie considerate ca o sursă secundară de căldură, în plus față de o altă sursă de încălzire a casei, sau chiar a unui alt tip de șemineu, cum ar fi unul pe lemne sau cu gaz, care va genera un nivel mult mai ridicat de căldură.
Utilizează un șemineu cu bioetanol în primul rând pentru celelalte beneficii principale ale acestora, cum ar fi posibilitatea de a admira flăcări reale și ușurința lor de instalare și utilizare. Puterea termică poate fi un bonus suplimentar.
Un șemineu cu bioetanol ar putea ajuta la încălzirea unei camere, dar nu va putea încălzi o casă întreagă.
Dacă ai nevoie de mai multe informații pentru a te decide consultă și celelalte articole disponibile în secțiunea “Informații Utile” sau nu ezita să ne contactezi.
De asemenea, poți utiliza “Asistentul Virtual” pentru a realiza o selecție de posibile șeminee care corespund nevoilor tale.