top of page
Logo-ul companiei
 • Writer's pictureșemineedetop.ro

Recomandari si cerinte privind utilizarea in siguranta a semineului cu bioetanol

Updated: Mar 6Șemineele cu bioetanol folosesc un foc real pentru a oferi flăcările, căldura și experiența specifică unui șemineu real. Prin urmare, pot exista o serie de recomandări și cerințe de siguranță atunci când utilizezi un șemineu cu bioetanol în interiorul unei locuințe.

Principalele considerații de siguranță pentru șemineele cu bioetanol includ menținerea șemineului la o distanță sigură de obiectele inflamabile din jur, folosirea ca și combustibil doar a bioetanolului special produs pentru a fi utilizat la șeminee, și interdicția de a realimenta cu combustibil în timpul sau imediat după utilizarea șemineului.

Principalele activități care vizează aspecte privind siguranța utilizării unui șemineu cu bioetanol sunt:

 • Aprinderea focului

 • Gestionarea focului

 • Stingerea focului

 • Alimentarea cu combustibil


Șemineele cu bioetanol sunt sigure?

Șemineele cu bioetanol pot fi considerate a fi unele dintre cele mai sigure tipuri de șeminee.

Deși șemineele cu bioetanol folosesc un foc real, arderea lor curată și flacăra stabilă le fac o opțiune sigură.

Șemineele cu bioetanol pot arde ca și combustibil doar bioetanol. Bioetanol este un combustibil cu ardere curată, ceea ce înseamnă că acest combustibilul arde complet și nu sunt produse secundare dăunătoare, altele decât dioxidul de carbon și vaporii de apă, care altfel ar trebui evacuate dintr-o casă printr-un coș de fum. Aceasta înseamnă că șemineele cu bioetanol nu necesită un coș de fum pentru a funcționa. Acest lucru se datorează calității bioetanolului ca și combustibil.

Totuși, ventilația cu aer proaspăt pentru un șemineu cu bioetanol este necesară, deoarece oxigenul din încăpere este folosit în procesul de ardere și în timp, pe măsură ce focul arde, este înlocuit cu dioxid de carbon. Dacă ai o aerisire de perete sau o fereastră ușor deschisă poate fi suficient pentru a compensa acest lucru.

„Arderea bioetanolului folosește oxigenul din aerul din încăpere și eliberează dioxid de carbon (netoxic) și vapori de apă”.


Din punct de vedere al riscurilor privind procesul de ardere, șemineele cu bioetanol au o flacără constantă și stabilă de mici dimensiuni, arzând bioetanolul cu o anumită rată constantă, fără riscuri legate de aprinderea accidentală a întregii cantități de combustibil din rezervor.


Recomandări și cerințe privind siguranța utilizării șemineului cu bioetanol

Aceste recomandări și cerințe de siguranță privind utilizarea unui șemineu cu bioetanol sunt cel mai bine prezentate în manualul proprietarului (manualul de utilizare), care este furnizat alături de fiecare model de șemineu cu bioetanol atunci când îl achiziționezi. Dacă nu este furnizat pe hârtie, atunci acest manual este disponibil în versiune electronică pe site-ul producătorului sau pe site-ul nostru.


Principalele recomandări și cerințe de siguranță pentru șemineele cu bioetanol sunt:

 • Nu alimentați niciodată cu mai mult bioetanol decât capacitatea maximă a rezervorului și lăsați întotdeauna șemineul să se răcească suficient înainte de realimentarea cu combustibil.

 • Utilizați ca și combustibil numai bioetanol special destinat șemineelor și care este în conformitate cu recomandările producătorului privind calitatea (sub formă de procent de conținut de alcool) și tipul (cum ar fi lichid sau gel).

 • Amplasarea corectă în conformitate cu instrucțiunile producătorului, cum ar fi îndeplinirea cerințelor privind distanța liberă față de obiectele combustibile din apropiere sau orice altă cerință.

 • Utilizarea șemineului în conformitate cu instrucțiunile producătorului privind alimentarea cu combustibil, aprinderea, gestionarea și stingerea flăcărilor.

 • Luarea în considerare a oricăror cerințe privind dimensiunea minimă a încăperii sau alte cerințe privind ventilația pentru asigurarea unui nivel adecvat de aer proaspăt în cameră.

 • Nu atingeți șemineul sau focul în timpul funcționării și utilizați numai echipamentele livrate odată cu șemineul, cum ar fi un instrument de închidere a focului.

 • Aprindeți bioetanolul păstrând o distanță de siguranță de un braț, folosind un chibrit lung sau o brichetă lungă.

 • Pentru stingerea focului prin închiderea capacului rezervorului de combustibil utilizați numai instrumentul de închidere din dotarea șemineului.


Principala cerință de siguranță pentru șemineele cu bioetanol este să nu realimentezi cu combustibil un șemineu în timpul funcționării sau când este fierbinte.


„NU turnați niciodată combustibil deasupra unei flăcări. Lăsați întotdeauna să se stingă complet flacăra existentă și arzătorul din oțel să fie la temperatura camerei (așteptați aproximativ 30 de minute) înainte de a alimenta cu combustibil.”


Pentru a alimenta un șemineu cu bioetanol, va trebui, prin urmare, să aștepți ca focul să se stingă (sau să-l stingi singur) și să aștepți suficient timp pentru ca șemineul să se răcească în conformitate cu instrucțiunile producătorului. De aceea, atunci când utilizezi un șemineu cu bioetanol, va trebui să iei în considerare un timp de așteptare între focuri pentru a realimenta în siguranță. Citește articolul nostru despre cât timp arde un șemineu cu bioetanol pentru mai multe informații.


Ca o concluzie, întotdeauna asigură-te că urmezi toate instrucțiunile și recomandările producătorului pentru modelul tău de șemineu cu bioetanol pentru a te bucura în siguranță de cea mai plăcută experiență de șemineu.


Dacă ai nevoie de mai multe informații pentru a te decide consultă și celelalte articole disponibile în secțiunea “Informații Utile” sau nu ezita să ne contactezi.

De asemenea, poți utiliza “Asistentul Virtual” pentru a realiza o selecție de posibile șeminee care corespund nevoilor tale.

5 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page