top of page
Logo-ul companiei
 • Writer's pictureșemineedetop.ro

Ghid alegere semineu: Cum sa alegi semineul astfel incat sa corespunda stilului tau de viata si sa completeze designul casei tale (seminee pe lemne, cu gaz sau cu bioetanol)

Updated: Mar 7

Lucruri de știut înainte de a cumpăra un șemineu nou, un ghid alegere semineu complet


coperta categorie post

Secțiuni articol:

 1. Ce îmbunătățiri aduce un șemineu în viața ta

 2. Scopul instalării unui șemineu: De ce vrei un șemineu și ce vrei să obții cumpărând un șemineu?

 3. Finisaje și tipuri constructive de șeminee

 4. Functionalitate

 5. Aspecte tehnice importante în alegerea șemineului dorit

 6. Bugetare – Estimează și Planifică bugetul necesar

 7. Ia în calcul și activitățile de întreținere necesare pentru șemineul ales

 8. Alte lucruri importante de luat în considerare


În zilele noastre șemineul este unul dintre cele mai căutate articole din amenajarea caselor – devansând amenajarea spațiilor exterioare și a bucătăriilor modernizate.

Instalarea unui șemineu va schimba aspectul casei tale pentru generațiile viitoare.

Nu există nimic ca senzația de a te încălzi lângă foc în timp ce te bucuri de o ceașcă fierbinte de cafea sau ceai. Atât în interiorul cât și în afara casei tale, șemineele pot oferi un punct focal elegant, care funcționează ca o modalitate de a te încălzi în acele luni mai reci de toamnă sau iarnă.

Un șemineu dă tonul pentru o seară relaxantă și aduce oamenii împreună. Deci, fie că te relaxezi singur, cu familia sau cu oaspeții, un șemineu bun este întotdeauna ceva binevenit.

Pentru familii, nimic nu este mai confortabil decât să vă adunați în jurul strălucirii și căldurii unui șemineu, mai ales în zilele și nopțile reci. Este un loc perfect pentru relaxare.

Alegerea șemineului potrivit pentru preferințele tale de spațiu și stil de viață este importantă. Pe lângă beneficiile estetice și de stil de viață care vin odată cu amenajarea unui șemineu, poți obține și beneficii practice, cum ar fi suplimentarea surselor de încălzire, creșterea valorii casei tale și multe altele. Cu toate acestea, setul de beneficii pe care îl obții de la șemineul tău depinde de tipul pe care îl alegi.

Ai multe lucruri de luat în considerare pentru a alege cel mai bun șemineu pentru nevoile tale. Deși sarcina de a alege un șemineu poate părea copleșitoare, poți face procesul mai ușor – și chiar plăcut – prin planificare și pregătire detaliată.

Acest ghid aprofundat, un ghid alegere semineu ce acoperă toate aspectele importante, îți va explica tot ceea ce este implicat în proces, astfel încât să știi ce șemineu să alegi.1. Ce îmbunătățiri aduce un șemineu în viața ta


Înainte de a începe să te gândești la alegerea șemineului, ar fi util să te gândești la modurile în care un șemineu îți poate îmbunătăți calitatea vieții:

 • Inspiră amintiri de-a lungul vieții: șemineele creează un mediu confortabil pentru a vă aduna cu familia și pentru a crea amintiri de-a lungul vieții.

 • Creează o ambianță confortabilă și sentimentală: trosnetul lemnului și flăcările strălucitoare creează o atmosferă calmă în care oamenii se simt confortabil și relaxați. Dacă îți place să găzduiești întruniri de familie sau petreceri sezoniere, un șemineu va face casa confortabilă și primitoare pentru oaspeți.

 • Creșterea valorii de revânzare a casei tale: Instalarea unui șemineu este o investiție înțeleaptă care va crește valoarea casei tale și o va ajuta să iasă în evidență pe piață. Potențialii cumpărători de case apreciază să aibă un șemineu în spațiul lor de locuit, așa că ar putea chiar să fie dispuși să facă o ofertă mai mare. Știi că anunțurile acelor case care au șemineu primesc mai multe vizualizări decât casele cu concepte deschise și mai multe băi? Sunt o investiție bună, indiferent dacă vinderea casei este o intenție de actualitate sau una de viitor.

 • Economisești bani la facturile de utilități: Deoarece șemineul tău produce căldură, poți economisi bani la costurile cu energie în timpul iernii. Este util să îl plasezi aproape de centrul zonei principale de locuit, astfel încât căldura să se poată răspândi în cea mai mare parte a casei tale.

 • Design interior îmbunătățit: șemineele creează un punct focal frumos în orice cameră. Există o gamă largă de stiluri din care să alegi, cu caracteristici personalizabile, așa că sigur vei găsi unul care se potrivește cu interiorul casei tale. Un șemineu transformă complet stilul și atmosfera camerei, va face spațiul să se simtă mai luxos, relaxant și primitor. Ai libertatea de a-ți proiecta șemineul în funcție de preferințele tale estetice.

 • Este o sursă de căldură: Un șemineu creează o cantitate semnificativă de căldură, astfel încât poți optimiza utilizarea centralei termice în timpul iernii. În loc să mărești căldura în toată casa, poți aprinde un foc doar acolo unde îți petreci cel mai mult timp. Șemineul va menține o temperatură confortabilă și poate reduce facturile la utilități.


Cu un număr tot mai mare de cumpărători de case dispuși să plătească mai mult pentru o casă cu șemineu, nu este surprinzător faptul că multe case noi au mai mult de un șemineu. În plus față de șemineul standard din camera de zi, noile reședințe pot avea șeminee în apartamentele principale, camerele de familie și terasele în aer liber.


Deci, există un șemineu în viitorul tău?


Deși, în mod evident, este un plus ideal pentru o casă de vis, există câțiva factori ce trebuie luați în considerare înainte de a începe căutarea șemineului potrivit. În acest ghid, vom discuta o serie de aspecte la care să te gândești pentru a te asigura că alegi șemineul care se potrivește cel mai bine nevoilor și stilului de viață al familiei tale dar și designului arhitectural al casei.


Să începem cu lucrurile pe care ar trebui să le știi înainte de a cumpăra un șemineu nou.


semineedetop.ro - Infografic aspecte importante privind alegerea șemineului perfect

infografic alegere semineu


2. Scopul instalării unui șemineu: De ce vrei un șemineu și ce vrei să obții cumpărând un șemineu?


În primul rând gândește-te de ce dorești să ai un șemineu în casa ta.

Uneori poate fi pentru a îmbunătăți estetica și ambianța locului tău de adunare sau pentru simpla plăcere a acestuia. Este posibil ca motivația ta să fie o combinație a celor două, dar cunoașterea acestor informații te poate ajuta să determini ce tip de șemineu să achiziționezi și unde să îl pui. De asemenea, este o idee bună să te gândești la câtă căldură vei avea nevoie pentru a menține un nivel confortabil.


Cum îți imaginezi șemineul?

Vrei să servească drept un punct focal frumos al unei camere, un element de design care oferă căldură și bucurie, sau o combinație a ambelor? Odată ce ai determinat ce te aștepți de la un șemineu, poți începe să-ți configurezi șemineul care corespunde nevoilor tale.


Asigură-te că este potrivit scopului.

Când ai restrâns tipurile de șemineu pe care le dorești în casa ta trebuie să te gândești la ce va fi folosit.


Unde pui șemineul în casa ta?

Este necesar să ai o strategie clară pentru aspectul șemineului tău.

Unde vrei să instalezi șemineul tău? Locul ideal pentru șemineu depinde de locul în care dorești să creezi un punct focal sau să faci puțin mai cald. Gândește-te la spațiul din casa ta pentru a-ți da seama unde ar fi cel mai eficient loc pentru un șemineu. Pentru cel mai spectaculos efect, mai ales dacă șemineul este o piesă centrală de spectacol, camera de zi este cel mai bun loc. Alături de bucătărie, acestea sunt zonele cu cel mai mare trafic din locuință și cele mai potrivite locații pentru un șemineu.

Pentru familiile care doresc mai mult de un șemineu în casa lor, cele mai probabile locații sunt dormitorul principal, bucătăria sau zona de luat masa și terasa în aer liber.


Un șemineu este un plus perfect pentru aproape orice cameră. Dacă nu ești sigur unde vrei să pui șemineul, îți prezentăm câteva dintre cele mai populare locații de luat în considerare:

 • În centrul casei tale: Dacă ai o casă cu concept deschis, luați în considerare amenajarea unui șemineu uimitor cu mai multe vederi (șemineu cu mai multe geamuri) în centrul casei, astfel încât ai mai multe locuri din îl poți admira și pe care le poți încălzi. În acest fel, te poți bucura de aspectul și senzația unui foc trosnind din camera de zi, bucătărie și zona de luat masa.

 • Camera de zi: Camera de zi este inima casei, unde întreaga familie se poate aduna pentru a petrece timp împreună. Un șemineu face spațiul și mai confortabil și primitor. Poți aprinde focul în dimineața de Crăciun, seara de film sau orice altă ocazie pentru a crea o atmosferă intimă și specială.

 • Sufragerie: Indiferent dacă găzduiești mese în jurul mesei din bucătărie sau în living, un șemineu va face spațiul să se simtă luxos.

 • Dormitor: nu există nimic mai plăcut decât să te ghemuiești în pat într-o dimineață geroasă, cu o ceașcă de cafea și șemineul aprins. Instalarea unui șemineu îți va transforma dormitorul într-o evadare relaxantă din viața ta aglomerată. Șemineele sunt, de asemenea, un plus luxos pentru dormitorul principal. În plus, încăperile mici sunt mai ușor de încălzit.

 • Baie: Imaginează-ți că faci o baie fierbinte cu un foc cald care arde ușor pe fundal. Baia ta va deveni sanctuarul tău. O baie cu șemineu creează o experiență relaxantă asemănătoare unui spa în propria ta casă.

 • Bucătărie: Un șemineu care trosnește este fundalul perfect pentru mesele de familie în jurul mesei de bucătărie. De asemenea, poți instala un șemineu cu mai multe vederi între bucătărie și sufragerie, astfel încât să te poți bucura de el din ambele părți.

 • Pe terasă sau în aer liber în curtea casei: Un șemineu în aer liber îți îmbunătățește viața în exteriorul casei, creând spațiul perfect pentru a te relaxa și a distra oaspeții în serile răcoroase de primăvară, toamnă și chiar iarna.


Șeminee de exterior

Încorporarea ideilor moderne de șemineu în aer liber în spațiul tău este o modalitate excelentă de a transforma orice terasă într-o zonă primitoare în aer liber. Adăugarea unui șemineu în aer liber cu lemne, gaz sau bioetanol va crea un loc atrăgător și confortabil pentru a vă reuni cu prietenii și familia pentru conversații încinse, extinzând în același timp numărul de luni și ore în care vă puteți bucura confortabil în aer liber.

Șemineele de exterior sunt disponibile în toate stilurile și în toate configurațiile, de la lemn la gaz și bioetanol. Deși foarte asemănătoare, șemineele de exterior diferă de șemineele de interior din mai multe motive:

 • Șemineele de exterior sunt în general mai puțin costisitoare decât cele de interior

 • Sunt de obicei mai mari ca dimensiuni în comparație cu cele de interior

 • Deoarece sunt situate în exterior, șemineele exterioare pot necesita un capac de coș pentru a preveni răspândirea scânteilor într-o zi cu vânt

 • Durabilitatea este o prioritate principală atunci când se construiește un șemineu în aer liber, deoarece acestea trebuie să reziste la efectele provocate de vreme și la expunerea la schimbările climatice.


Iată câteva dintre avantajele investiției într-un șemineu exterior:

 • Promovează viața în aer liber: dacă ai o curte sau o terasă, s-ar putea să dorești noi modalități de a le utiliza și de a le transforma în ceva atrăgător pentru familie și prieteni. Problema poate fi adesea vremea - acea rafală de vânt rece te poate descuraja să petreci prea mult timp în aer liber. Chiar și în nopțile de vară, temperatura se poate modifica rapid și forța oamenii să intre în casă. Un șemineu în aer liber schimbă toate acestea, oferind căldură și un stimulent estetic pentru ca oamenii să stea afară și să se bucure de noapte.

 • Creează un spațiu social: șemineele reunesc oamenii. Oamenii s-au reunit în jurul focului de milenii, stabilind legături și formând relații în jurul flăcărilor. Un șemineu în aer liber reproduce acest lucru, oferind un loc central unde oamenii pot sta, vorbi și se pot bucura de acele clipe împreună. Poși petrece timp de calitate cu familia sau invita prietenii și colegii să petreacă timp de calitate în jurul focului. Are chiar și potențialul de a atrage noi prieteni - cu un șemineu în aer liber, ai putea deveni centrul adunărilor comunitare.

 • Crește valoarea casei: în afară de a impresiona prietenii și de a crea o zonă cu totul nouă de care să te bucuri, un șemineu în aer liber poate adăuga, de asemenea, ceva valoare casei tale. Cumpărătorii potențiali pot găsi șemineul de exterior atrăgător, deoarece oferă funcționalitate, precum și eleganță.


Trebuie să ții cont că un șemineu pe lemne trebuie conectat la un coș, ceea ce îți poate limita opțiunile de amplasare. Un șemineu cu gaz sau bioetanol poate fi instalat în aproape orice încăpere sau orice loc.

În cele din urmă, odată ce ai localizat un loc potrivit pentru șemineul tău, vei putea lua decizia corectă în privința alegerii acestuia.


Alege șemineul potrivit pentru a corespunde designului casei tale

Pentru mulți proprietari, șemineul este punctul central al living-ului lor. Ca atare, atunci când cumperi un șemineu nou, este important ca acesta să se potrivească cu stilul și decorul casei tale.

Un șemineu are un impact semnificativ oriunde ar fi amplasat în casa ta. Se creează o ambianță care generează sentimentul de confort. Îl poți așeza într-un colț, îl poți integra cu restul decorului, îl poți monta pe perete sau chiar pe podea. Ține cont de stilul de design al casei tale, precum și de spațiul și mobilierul lcului unde urmează să îl amplasezi – acestea sunt repere importante. Acestea sunt detalii importante de luat în considerare pentru a identifica ce fel de șemineu se potrivește cu designul și aspectul casei tale. Această secțiune a ghidului te ajută să-ți definești caracteristicile de design urmărite la alegerea șemineului.

Stilul general de design al casei și camerei te va ajuta să determini ce stil de șemineu se integrează cel mai bine cu designul existent. Acesta poate include finisajele, designul peretelui din jurul șemineului, tipul de materiale utilizate și multe altele. Dacă ai un perete care desparte un dormitor și o zonă de zi, poți lua în considerare chiar și șemineele cu două fețe. Răsfoiește revistele tale de design preferate sau inspiră-te de pe site-urile web de design interior pentru a găsi idei de design pentru șemineu care vor completa stilul general de design al casei tale.


Șemineele sunt disponibile într-o varietate de culori, finisaje și modele pentru a îmbunătăți interiorul casei tale. De la stiluri contemporane la stiluri tradiționale, poți găsi ceva care se potrivește cu estetica casei tale. Dacă ai nevoie de ajutor în alegerea șemineului perfect, special pentru a-ți ușura misiunea, am dezvoltat primul Asistent Virtual de pe piața șemineelor din România.


Deși toate aceste opțiuni îți sunt disponibile, va trebui să te gândești la câteva aspecte cruciale. Unele dintre acestea includ structura camerei sau casei tale, tipul și cantitatea de încălzire de care ai nevoie, precum și decorul existent sau pe care dorești să îl realizezi. În continuare vom discuta despre anumite aspecte care trebuie luate în considerare înainte de a-ți finaliza alegerea.


Ține cont de stilul și estetica casei tale

Toată lumea apreciază șemineele. Nu numai că te încălzesc în lunile mai reci, dar sunt grozave de privit. Ele devin o parte centrală a camerei și sunt extraordinare pentru decorul casei, deoarece captează atenția oricărui invitat ce intră în cameră. Cu toate acestea, există atât de multe tipuri diferite de șeminee disponibile pentru instalare, încât poate fi greu să-l alegi pe cel potrivit.

Una dintre cele mai bune modalități de a te ajuta să te decizi care șemineu este potrivit pentru tine este potrivirea acestuia cu decorul și estetica casei tale.

Cu toate acestea, pentru a face acest lucru, trebuie să iei în considerare mai întâi câteva lucruri cum ar fi:

 • Designul casei

 • Ce caracteristici de design au cea mai mare valoare pentru tine?

 • Vizualizează șemineul cu și fără flăcări.

 • Ce stil de șemineu dorești?

 • Șemineele moderne și contemporane

 • Ține cont de aspectul și designul camerei tale


Designul casei

Stilul și estetica sunt o chestiune de alegere personală. Cu toate acestea, atunci când îți renovezi casa sau construiești una nouă, asigură-te că șemineul pe care îl alegi completează stilul general al casei tale.

Designul casei tale este important atunci când te gândești la tipul de șemineu pe care vrei să îl montezi. De exemplu, dacă ai o casă recent renovată, cu un aspect modern, vei dori un șemineu care să se potrivească. Nu dorești să instalezi ceva de genul cu cărămizii roșii într-o casă cu blaturi de marmură și pardoseală albă. În mod similar, dacă ai o casă mai rustică, atunci nu vei dori un șemineu din piatră naturală din marmură. Desigur, poți opta pentru orice dorești, dar pentru a obține cel mai bun aspect ar trebui să alegi ceva care să reflecte designul casei tale.

Una este să potrivești un șemineu cu estetica unei locuințe, dar alta este să potrivești utilitatea șemineului cu arhitectura camerei. Când adaugi un șemineu într-o cameră, gândește-te întotdeauna la funcția spațiului. Adăugarea unei surse de căldură va îmbunătăți sau va diminua atracția acestui spațiu? Șemineele pot fi folosite pentru a lega două sau mai multe camere dintr-o casă, cum ar fi camera de zi și bucătăria. Șemineul este remarcabil din punct de vedere estetic dar servește și ca o barieră între cele două spații.

Un șemineu montat pe perete adaugă stil unei structuri moderniste, în timp ce un șemineu tradițional care ocupă spațiul într-un living mare creează un aspect distinct. Indiferent de tipul de șemineu pentru care optezi, obiectivul este să faci locul mai cald, mai confortabil și primitor.


Ce caracteristici de design au cea mai mare valoare pentru tine?

Multe elemente ale șemineului îți permit să personalizezi anumite caracteristici, cum ar fi căptușeala interioară, culoarea ornamentelor, fațada, peretele din jurul șemineului și chiar comenzile. Unele detalii de design costă suplimentar și pot afecta valoarea de revânzare a șemineului tău.

În afară de focar, șemineul și peretele din jurul acestuia sunt extrem de importante pentru a crea o anumită estetică în casa ta. Pentru a potrivi șemineul cu designul casei tale, ia în considerare designul șemineului pe baza următorilor factori:

 • Configurare: Evaluează cât spațiu ai disponibil și dacă dorești ca șemineul tău să fie punctul focal al încăperii. Îl poți monta pe perete sau poți instala un șemineu încorporat. Șemineele cu două fețe îți permit să stai în diferite părți ale casei și să te bucuri de aceeași flacără.

 • Elemente decorative pentru șemineu: Materialele și culorile pe care le utilizezi în spațiul din jurul șemineului îmbunătățesc designul acestuia și ar trebui sa se potrivească cu estetica camerei.

 • Spațiul din jurul șemineului: Spațiul din jurul unui șemineu este partea exterioară reprezentată de peretele care înconjoară deschiderea șemineului. Acesta este de obicei alcătuit din cărămidă sau piatră durabilă, cum ar fi calcar, granit, marmură etc. și ar trebui să completeze estetica camerei. În zilele noastre, spațiile din jurul unui șemineu pot fi realizate din diverse materiale și sunt alese după preferințele personale de design și estetica generală a camerei. Indiferent dacă șemineul tău este în interior sau în exterior, pe terasă, un șemineu poate fi transformat într-o operă de artă.

 • Accesoriile pentru șemineu: Dacă ai nevoie de accesorii, cum ar fi carligele pentru jar, o lopățică pentru cenușă, o măturiță pentru colectarea cenușii, clești sau suportul pentru lemne, poți face ca aceste elemente să facă parte din decorul șemineului tău. Ia în considerare materialul, culoarea și dimensiunea acestor accesorii pentru a completa spațiul din jurul unui șemineu, mantaua, ornamentele și configurația.


Vizualizează șemineul cu și fără flăcări.

Șemineele sunt frumoase când ard. Cu toate acestea, șemineul tău va fi probabil oprit pentru o parte semnificativă a anului. Evaluează șemineele preferate cu și fără flăcări pentru a te asigura că îți va plăcea designul pe tot parcursul anului.


Iată câteva dintre alegerile noastre de top pentru a ne asigura că alegi șemineul potrivit pentru casa ta ...


Ce stil de șemineu dorești?

Șemineele sunt o completare excelentă pentru o casă, ele fiind disponibile întro mare varietate de stiluri astfel încât să găsești unul care să se potrivească cu designul casei tale, oferind funcționalitatea și estetica dorită. Astăzi, oamenii profită din plin de varietatea de modele de șeminee, având la dispoziție modalități noi și inovatoare de a-și personaliza casele.

De la aspectul modern la cel clasic cu elemente din piatră, opțiunile pentru designul șemineului sunt nesfârșite. Iată câteva dintre cele mai populare modele de luat în considerare:

 • Tradițional / rustic: Buștenii naturali care ard într-un șemineu clasic creează o estetică tradițională care arată excelent în aproape orice interior. Șemineele tradiționale se îmbină perfect cu casele rustice și cele de vacanță. Imaginea care îmi vine în minte cu acest stil este cea a buștenilor care ard într-un șemineu pe lemne cu spațiul din jurul acestuia placat cu piatră de la pardoseală până la tavan. Acest tip de design poate fi în același timp convențional, modern și șic.

 • Contemporan: flăcările strălucitoare reflectate prin sticla șemineului, precum și finisajele șemineului tău pot genera o atmosferă modernă. Șemineele contemporane exprimă o atitudine în casele moderne, amenajate în stil industrial sau minimalist.

 • Chic Contemporan: liniile elegante, curate, simplitatea și eleganța definesc șemineele chic contemporane.

 • Vederea frontală: Majoritatea oamenilor aleg șemineele cu vedere frontală pentru a adăuga căldură și atractivitate vizuală oricărui spațiu. Sunt instalate pe perete sau încorporate, astfel încât să ai o vedere clară, directă, din față asupra focului.

 • Vederea din mai multe unghiuri: Cu un șemineu cu mai multe vederi (mai multe laterale cu geamuri), poți urmări arderea focului din două sau mai multe părți. Șemineele cu mai multe fețe vin în mai multe configurații unice. De exemplu, un șemineu în stil peninsula se află în interiorul peretelui cu trei laturi de sticlă, astfel încât să poți vedea prin flăcări spre cealaltă parte a camerei.


Șemineele moderne și contemporane

Dacă ai o casă modernă și elegantă, atunci este logic să alegi ca șemineul tău să reflecte acest lucru. În timp ce un șemineu în stil tradițional, cu toate detaliile și farmecul lui, poate părea uimitor, ar părea puțin deplasat într-o casă contemporană minimalistă.

În această situație, ceva puțin mai simplu ar putea funcționa mai bine. Stilurile negru și crom funcționează bine în amenajările moderne și se potrivesc cu majoritatea decorurilor și culorilor.

Pentru un design puțin mai elegant, ați putea alege un șemineu montat pe perete sau un șemineu încorporat în perete. Acestea sunt foarte elegante și sunt diferite de stilul tradițional de șemineu, deoarece nu stau pe pardoseală. Un astfel de exemplu sunt următoarele șeminee: … …

Dacă șemineul pe lemne nu este potrivit pentru tine și vrei un șemineu modern cu gaz, atunci selecția noastră fantastică de șeminee pe gaz montate pe perete arată uimitor…


Avem disponibile diverse stiluri de șeminee care arată incredibil de atrăgător și contemporan. Materiale precum marmura, granitul negru și calcarul pot arăta excelent într-o casă modernă. Aruncă o privire la selecția noastră de șeminee contemporane …


Aici avem și alte idei de design pentru șemineul tău care te-ar putea ajuta în alegerea pe care trebuie să o faci. În cele din urmă vei fi gata să alegi șemineul pentru casa de vis.


Ține cont de aspectul și designul camerei tale

Unul dintre primii pași în alegerea unui șemineu este să te decizi asupra locului unde urmează să îl ampasezi. Potrivirea unui șemineu cu designul casei este una, dar funcționalitatea designului camerei este alta. Când adaugi un șemineu în orice spațiu, este important să ții cont de scopul zonei. Căldura va spori sau va diminua atractivitatea acestui spațiu?

De asemenea, ține cont de aranjarea scaunelor din camera ta, deoarece vei dori ca șemineul să fie un punct focal pentru aproape fiecare loc din cameră. Acest lucru te va ajuta să stabilești unde va fi punctul focal pe peretele șemineului.

Există mai multe variabile de luat în considerare atunci când alegi un șemineu pentru casa ta, printre care cele mai importante sunt Dimensiunea camerei și Aspectul și designul camerei.


- Dimensiunea camerei:

Primul lucru de care trebuie să ții cont atunci când alegei un șemineu pentru casa ta este dimensiunea încăperii în care va fi instalat. Nu toată lumea are disponibil spațiu pentru un șemineu elegant, cu un perete mare de piatră, așa că va trebui să va trebui să te adaptezi spatiului pe care îl ai disponibil. Dacă camera ta este mai mică, este indicat să optezi pentru un design mai simplu.

Desigur, dacă ai spațiu suficient, acest lucru îți oferă mai multe opțiuni și poți trece la următoarea fază a evaluării aspectelor ce contribuie la alegerea șemineului potrivit nevoilor tale.


- Aspectul și designul camerei:

Când te decizi să achiziționezi un șemineu trebuie să ai în vedere utilitatea acestuia pe lângă stilul acestuia. Trebuie să-ți pui câteva întrebări foarte importante:

 • Intenționez să folosesc șemineul pentru a încălzi o singură cameră sau pentru a acoperi necesarul de căldură și în alte zone conectate, cum ar fi dormitorul, bucătăria etc.?

 • Pot îmbunătăți funcționalitatea zonei de amplasare a șemineului?

 • Căldura sporește confortul acestei zone sau îl reduce?Sfat: Este foarte important să ții cont de amplasarea șemineului. Dacă îl construiești între două camere, nu numai că acționează ca tampon și demarcație, dar îmbunătățește stilul zonei. În timp ce un șemineu adaugă rafinament casei tale, aspectul funcțional este de asemenea important. Poate fi proiectat să se îmbine cu finisajele sale sau să iasă în evidență printre alte caracteristici ale camerei.


3. Finisaje și tipuri constructive de șeminee


Care este tipul constructiv de șemineu adecvat nevoilor tale?

Cum vrei să arate șemineul tău depinde foarte mult de tipul constructiv pe care îl alegi, precum și de designul, materialele și finisajele pe care le alegi pentru construcția sa.

Este timpul să determini care dintre tipurile constructive de șeminee se potrivește cel mai bine spațiului tău. Iată o serie de idei care să te ajute să te decizi.


 • Șemineele construite: sunt acele șeminee care necesită lucrări de construcții și finisaj pentru a fi realizate. Au trei componente principale: focarul (inclusiv sistemul suport, eventual evacuarea și sistemul de ventilație interior – dacă este cazul), construcția șemineului (zona construită din jurul focarului) și pregătirea pentru finisaj (elementele de decor și structura suport pentru tipul și materialele de finisaj pe care le-ai ales). De regulă șemineele construite nu includ elemente de finisaj precum placările exterioare (piatră naturală, marmură sau lemn).

 • Șemineele prefabricate (de sine stătătoare): Când dorești un șemineu în spațiul tău, dar nu vrei să modifici arhitectura casei tale, șemineele de sine stătătoare reprezintă o opțiune fantastică. Ușor de instalat, cu un necesar minim de lucrări de construcții (sau chiar fără a necesita nici o altă lucrare de construcție sau amenajare), au o flexibilitate ridicată în ceea ce privește amplasarea sau pot fi complet independente. Poate fi considerat ca o piesă de mobilier, îl conectezi la sistemul de ventilație (coșul de fum) și este gata pentru a fi utilizat.

 • Șemineele tip sobă: sunt acele șeminee care au forma și funcționalitățile unei sobe însă tehnologia de ardere și circulare a aerului cald este mai avansată.

 • Șemineele suspendate: sunt acele șeminee la care atât sistemul de prindere cât și sistemul de evacuare a gazelor arse se realizează prin tavan. Ele nu au nici un contact cu pardoseala sau cu vreun perete.

 • Șemineele incorporabile: Șemineele care pot fi încastrate (în elemente de mobilier, în pereți sau alte amenajări estetice) se numesc șeminee incorporabile.

 • Șemineele cu montare pe perete: Acest tip de șeminee pot fi montate direct pe peretele din casă și conectate la coșul de fum.

 • Șemineele de colt (Șemineele cu două fețe): Un șemineu cu configurația „L” a geamurilor combină designul modern, încălzirea eficientă și opțiunile de instalare versatile, făcându-l o alegere populară pentru proprietarii care doresc să-și îmbunătățească spațiile de locuit cu un șemineu contemporan și funcțional. Un șemineu de colț este un șemineu cu două fețe care are o sticlă în față și o altă față pe partea stângă sau pe partea dreaptă, creând o vedere în formă de „L” a focului. Acestea sunt grozave pentru colțul camerelor sau zonele dintre spațiile de locuit. Pentru casele mai mari care pot găzdui pereții despărțitori între sufragerie și bucătărie, sufragerie și spații de relaxare, un șemineu cu două fețe este un plus funcțional și fermecător. Designul său unic în formă de „L” oferă un echilibru perfect între formă și funcție, creând un punct focal uimitor în orice cameră. Cu designul său elegant și modern, șemineul cu configurația „L” a sticlei este o piesă de referință care va îmbunătăți aspectul și atmosfera oricărei încăperi. Este o investiție inteligentă și elegantă pentru orice proprietar.

 • Șemineele cu două fețe paralele (denumite și șeminee tip tunel): Șemineele noastre cu două fețe paralele oferă o modalitate atractivă de a-ți împărți spațiul, oferind în același timp o ambianță plăcută celor două camere separate. Șemineele cu două fețe, cunoscute și sub denumirea de șeminee transparente sau șeminee tip tunel, au două geamuri paralele, ceea ce înseamnă că au zone de vizualizare pe două laturi. Dacă ești în căutarea unei caracteristici uimitoare pentru a conecta două spații, un șemineu cu două fețe poate fi alegerea perfectă. Nu numai că sunt frumoase din punct de vedere vizual, dar vin și cu mai multe beneficii.

 • Șeminee cu două fețe paralele interior-exterior: O categorie aparte de șeminee cu doua fețe paralele sunt șemineele cu o față în interiorul casei și o față în exteriorul casei (spre o curte, piscină sau terasă exterioară). Este adesea folosit ca un despărțitor elegant între interiorul și exteriorul casei, o modalitate elegantă de transforma spațiul gol al peretelui într-un spațiu mare, cu o perspectivă atractivă.

 • Șemineele cu trei laturi: Aceste șeminee au fața și două laterale din sticlă. Dacă îți plac amenajările de tip plan deschis, atunci acest tip de șemineu poate fi o idee grozavă. Mulți oameni adoră să-și despartă puțin planul deschis al casei cu o insulă, ceea ce poate ajuta de exemplu să facă o oarecare delimitare dintre spațiul bucătăriei și sufragerie. Din punct de vedere al tipurilor de design specifice acestor tipuri de șeminee, există 3 categorii principale: șeminee peninsulă (cele mai populare), șeminee triunghiulare și șeminee cub cu trei laturi.


Alege finisajele șemineului astfel încât să se potrivească cu designul dorit de tine

Odată ce te-ai hotărât asupra unui tip constructiv de șemineu, este timpul să te decizi asupra elementelor de design - materiale, ornamente, pereți și decor. Unele dintre cele mai comune materiale utilizate sunt piatra naturală, lemnul, cărămida și metalul. Tipul de material pe care îl alegi va dicta accentele și finisajele pentru mantaua șemineului.

Alege culori si materiale care se vor imbina cu restul casei tale.

Cu un design clar și modern, poți impresiona oaspeții și poți crea amenajări magice în propria ta casă. Iată câteva idei moderne și unice de design de șemineu:

 • Design curbat: curbele fac parte din repertoriul arhitecturii moderne - oamenii caută confort în design-uri interioare înclinate, cu margini moi. Canapelele nu mai au colțuri, mesele sunt rotunjite și șemineele urmează exemplul. Adăugarea unor pante și curbe designului tău de șemineu ar putea fi detaliile de care ai nevoie pentru a da o notă modernă și primitoare casei tale.

 • Design continuu: Un șemineu continuu profită de modelele unice de șemineu cu coș de fum, subliniind verticalitatea și lăsând loc unui decor simplu, dar elegant. De exemplu, poți crea un bloc vertical complet alb care ajunge de deasupra șemineului până la tavanul casei tale. Apoi, poți atașa un televizor sau o coroană decorativă acestui bloc. Designul continuu deschide casa, arătând înălțimea și adăugând o notă atractivă.

 • Design Tradițional: O tendință populară în ceea ce privește designul șemineelor este reprezentată de designul rustic. Poți crea un aspect rustic cu un design simplu cu materiale precum cărămida sau piatra, adăugând un detaliu din lemn pentru a reproduce senzația unei case de vacanță. Este o modalitate excelentă de a adăuga un pic de caracter casei tale.

 • Scheme moderne de culori pentru șeminee: Culoarea șemineului tău este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua. Va trebui să evaluezi restul casei și să determini ce poți folosi la finisarea șemineului pentru a se integra cu designul existent al locului de amplasare. Poți combina mai multe culori sau poți opta pentru o singură culoare pentru a obține un aspect minimalist. Iată câteva opțiuni diferite pe care le poți folosi:

  • Negru: Aceasta este o modalitate ușoară de a da o notă modernă șemineului tău. Culoarea profundă va ancora frumos camera.

  • Alb: Un șemineu alb poate deschide o cameră și poate crea o atmosferă aerisită și liniștitoare.

  • Alb-negru: Pentru a crea un oarecare contrast și a adăuga profunzime unei camere, poți utiliza un design unic de șemineu alb-negru.

  • Gri: Un alt design modern favorit, gri, este în tendințe în multe case. Este o culoare neutră, versatilă, care se potrivește cu aproape orice, făcând-o alegerea perfectă pentru un șemineu modern.


Utilizarea lemnului recuperat

Mulți proprietari aleg să-și decoreze șemineele cu lemn recuperat din dezmembrarea unor construcții sau amenajări vechi. Lemnul astfel obținut îi conferă un aspect unic și oferă multe alte beneficii:

 • este o variantă ecologică: pe măsură ce oamenii caută mai multe modalități de a folosi surse durabile, lemnul recuperat devine din ce în ce mai popular.

 • originalitate: lemnul recuperat este unic original. Va adăuga caracter și personalitate casei tale pe care alte opțiuni nu le pot oferi.

 • Durabilitate: Lemnul recuperat este, de asemenea, mai rezistent decât lemnul virgin.

 • Istorie: Lemnul recuperat spune o poveste – în trecut, este posibil să fi făcut parte din vechea casă a bunicilor tăi sau poate dintr-un han foarte vechi. Oricare ar fi sursa sa, lemnul recuperat va veni cu o istorie unică pe care o poți păstra în viață în propria casă.


Profită de avantajele modelelor unice de șemineu ce pot fi obținute prin finisajele din piatră naturală


Modele arhitecturale din piatră naturală, cu o mulțime de forme și dimensiuni, reproduc designul unui foc natural. Poți proiecta șemineul ca și cum ar fi o parte integrantă a unui zid din piatră. Un șemineu din piatră ar funcționa perfect ca șemineu în aer liber și la fel de bine în interior, oferind aspectul unui tip cu adevărat special de casă.

Finisajele unui șemineu pot fi realizate din diverse materiale și exprimă preferințele personale în materie de design și estetică generală a camerei. Partea exterioară a peretelui din jurul unui șemineu este unul dintre cele mai importante elemente de design. Aceasta poate fi alcătuită din cărămidă sau piatră durabilă, cum ar fi calcar, granit, marmură etc. Acest tip de finisaj poate crea variante unice de design, atat din punct de vedere estetic cât și din punct de vedere al atmosferei create.

Piatra este o alegere foarte populară pentru modelele de șemineu oferind o varietate nesfârșită și aspect unic. Pietrele naturale permit personalizarea șemineului astfel încât să corespundă dorințelor tale dar și fie în armonie cu interiorul casei tale. Pe lângă personalizare, piatra naturală oferă multe alte avantaje:

 • Reține căldura: atunci când investești într-un șemineu, una dintre prioritățile tale principale este să te asiguri că îți poate încălzi casa. Pietrele sunt capabile să rețină căldura, ceea ce le face o opțiune excelentă. Pentru o zi rece și cu zăpadă, pietrele pot furniza căldura stocată de care casa ta are nevoie pentru a rămâne confortabilă.

 • Oferă un aspect natural: Pietrele sunt una dintre cele mai bune modalități de a crea un cadru natural în interiorul propriei case. Folosirea unor pietre de râu pe șemineu ar putea evoca imaginea unui râu, în timp ce un sortiment de roci diferite ar putea vorbi despre frumusețea naturală. Există multe tipuri diferite de pietre, fiecare oferind o formă și o culoare unică - poți găsi una care se potrivește casei tale și adaugă caracter unei camere.

 • Oferă durabilitate: alte materiale pot începe să se uzeze rapid sau să se spargă — pietrele oferă o durabilitate îndelungată. Te poți baza că aceste pietre sunt rezistente și vor rezista mult timp.


Șemineele cu piatră lustruită (placate cu materiale gen marmură, granit ...): Dacă ești în căutarea unui touch ceva mai modern, un design cu piatră lustruită și elegantă ar putea fi ceea ce ai nevoie, piatra lustruită acționând ca o dovadă a eleganței și simplității. Calcarul lustruit poate crea tușa definitorie a unei camere. Marmura este o altă alegere frumoasă care poate funcționa perfect cu designul casei tale.


Pietrele rotunde de râu: pietrele de râu oferă casei tale o senzație naturală. Pietrele rotunde pot da personalitate șemineului, punând accent pe confort și siguranță. Ai putea chiar să investești în niște mobilier cu margini rotunjite pentru a completa aspectul, iar culoarea albastră contribuie la tema apei.


Explorează oferta noastră. Există o mulțime de modele de șeminee care corespund nevoilor tale.


4. Funcționalitate


Cât de mult îl vei folosi?

Te vezi aprinzând zilnic focul sau doar în preajma sărbătorilor pentru a da o notă festivă și veselă casei tale? Dacă intenționezi să folosești des șemineul, un șemineu pe lemne ar fi cea mai potrivită alegere pentru tine.


Ce caracteristici ale șemineului ar satisface cel mai bine nevoile și preferințele tale?

Când vine vorba de alegerea unui șemineu, există o mulțime de lucruri la care să te gândești. Un șemineu nu este doar locul unde se face focul; de fapt, vine cu o gamă largă de alte caracteristici. De exemplu, dacă intenționezi să folosești șemineul în fiecare noapte, atunci este posibil să ai nevoie de un loc în apropiere pentru a depozita lemnele.

Deoarece nu toate șemineele sunt la fel, este esențial să alegi unul care să corespundă cerințelor tale. Pentru ca acest lucru să fie realizabil este necesar să ții cont de toți acei factori care te interesează și contează pentru tine, acest lucru creându-ți posibilitatea de a-ți limita căutarea în funcție de caracteristicile dorite.

Există o mulțime de caracteristici de luat în considerare și trebuie să fii sigur că șemineul pe care îl alegi are caracteristicile de care ai nevoie.

Ține cont de următoarele aspecte importante:

 • Ușurința în utilizare: Cu un șemineu cu lemne, trebuie să aprinzi singur focul. Este nevoie de timp și efort pentru a aprinde un foc pentru a încălzi casa. Cu un model pe gaz, poți aprinde focul în câteva secunde cu un simplu buton sau întrerupător. Unele dintre ele vin chiar și cu telecomandă, astfel încât să poți aprinde șemineul de oriunde din cameră. Șemineele cu gaz îți permit, de asemenea, să controlezi căldura pentru a menține o temperatură confortabilă.

 • Opțiuni de ventilație: aerisirea este un detaliu important de luat în considerare atunci când alegi un șemineu pentru casa ta. Șemineele pe lemne și unele modele pe gaz necesită un coș de fum pentru a evacua fumul și gazul. Dacă nu ai un coș de fum existent, trebuie să instalezi unul sau să alegeți un șemineu fără ventilație.

 • Alternative pentru elementele decorative în cazul șemineelor pe gaz: șemineele pe gaz îți oferă posibilitatea de decora șemineul în zona de ardere cu bușteni falși și alte materiale rezistente la foc. Buștenii de ceramică sunt alegerea tradițională, dar poți folosi și bile de foc, pietre naturale și conuri de pin artificiale pentru a obține un stil unic.


Estimează necesarul de energie de care ai nevoie pentru a încălzi camera

O metodă simplă și rapidă de estimare a puterii termice necesare este să iei în calcul o medie de 1 kW de putere pentru fiecare 10 m² de suprafață ce trebuie încălzită.

Ține cont că aceasta este doar o estimare. Cu toate acestea, această estimare se aplică doar unei case izolate în mod normal, cu o înălțime a camerei de 2,5 până la 3 metri. Pentru casele mai vechi cu izolație deficitară se ia în calcul ceva mai mult și pentru casele bine izolate se ia în calcul un necesar mai mic pe metru pătrat.

Pentru un calcul exact apelează la un specialist sau contactează-ne.

5. Aspecte tehnice importante în alegerea șemineului dorit


Ce tip de combustibil îți dorești pentru șemineul tău?

Există trei tipuri diferite de combustibil care trebuie luate în considerare atunci când alegi cel mai bun șemineu pentru casa ta. Când ești în căutarea autenticității cu o ambianță plăcută, un șemineu pe lemne este în mod clar alegerea cea mai potrivită. Din păcate, poate dura ceva timp pentru a aprinde un șemineu cu lemne și întreținerea focului este destul de solicitantă. Când dorești confort și design suprem, șemineele pe gaz și bioetanol reprezintă o alternativă excelentă, deoarece se pot porni și stinge în câteva secunde, iar întreținerea focului nu necesită nici un efort.

În funcție de ceea ce cauți, s-ar putea să dorești să alegi o opțiune de combustibil în locul alteia. De exemplu, dacă prioritatea ta este modernitatea, s-ar putea să vrei să începi să cauți un șemineu pe gaz. Dacă îți plac șemineele tradiționale, cu miros de lemn ars și munca de a întreține efectiv focul, probabil că vei dori un șemineu pe lemne. Dacă vrei să obții efecte îndrăznețe de design, șemineele cu bioetanol sunt alegerea perfectă.

Este important să îți cunoști prioritățile și să evaluezi care dintre șeminee ar fi potrivit pentru nevoile și așteptările tale, deoarece caracteristicile și funționalitățile șemineului pot dicta într-o anumită măsură designul acestuia. Îți va fi de folos să ai o idee bună despre diferența dintre tipurile de combustibili pentru șeminee. Tipul de combustibil pe care îl alegi pentru șemineul tău va influența valoarea pe care o adaugă stilului tău de viață.

Este timpul să determini care dintre cele trei tipuri de combustibil se potrivește cel mai bine stilului tău de viață:

 • Șemineul cu lemne

 • Șemineul pe gaz

 • Șemineul cu bioetanol


Șemineul cu lemne

Acel trosnet de foc pe care îl asociezi cu un șemineu vine din lemn în timp ce acesta arde. Un șemineu pe lemne este cel mai clasic dintre toate tipurile de șeminee. Șemineul tradițional cu lemne a trecut testul timpului. Deoarece lemnul este un combustibil natural care produce fum pe măsură ce arde, șemineele pe lemne necesită o aerisire adecvată printr-un coș pentru a evita acumularea de fum în casă. De asemenea, pentru a menține focul va trebui să-l alimentezi în mod constant cu noi lemne. După arderea unui foc într-un șemineu cu lemne, va trebui să cureți cenușa care se acumulează în partea de jos a șemineului.

Iată câteva dintre motivele pentru care proprietarii de case aleg să instaleze șeminee pe lemne într-o casă:

 • Poate îmbunătăți estetica oricărei locuințe.

 • Poate fi folosit în timpul unei pene de curent.

 • Un șemineu pe lemne în casa ta poate crește valoarea de revânzare a acesteia.

 • Lemnul este o sursă de căldură regenerabilă.

 • Poate fi un punct focal decorativ al unei camere.

 • Șemineele pe lemne nu trebuie conectate la nici o rețea de utilități (spre deosebire de șemineele pe gaz).


Iată câteva dintre beneficiile șemineului cu lemne:

 • Atmosferă: este o adevărată provocare să rivalizezi cu atmosfera pe care o creează un șemineu pe lemne – fie că este vorba de mirosul de lemn aprins, de sunetele blânde și liniștitoare de trosnet sau de căldura confortabilă pe care o degajă, există ceva special la un șemineu pe lemne. Face o atmosferă plăcută și liniștitoare.

 • Avantaje în utilizare: va trebui să cumperi lemne doar atunci când ai nevoie de ele sau poți să le depozitezi stivuite atunci când vrei să te aprovizionezi pentru o perioadă mai îndelungată. Deoarece șemineele pe lemne nu se bazează pe electricitate, acestea pot fi folosite pentru iluminare și căldură dacă se întrerupe curentul.

 • Caracter: Șemineele pe lemne adaugă unicitate unei locuințe. Când familia sau prietenii se adună în jur, șemineul adaugă un sentiment de familiaritate și siguranță camerei.


Deși celelalte tipuri de șeminee (pe gaz sau bioetanol) au devenit alternative din ce în ce mai populare în ultima vreme, șemineele pe lemne sunt încă alegerea cea mai apreciată.


Pro Șeminee cu lemne

 • Niciun alt șemineu nu poate imita aroma, sunetul și estetica generală a șemineelor autentice pe lemne.

 • Șemineele cu lemne funcționează cu ușurință chiar și atunci când există o întrerupere a curentului.

 • Uneori poți găti folosind un șemineu cu lemne și partea superioară a unor șeminee tip sobă.

 • Acest tip de șemineu adaugă o valoare semnificativă casei tale.

      

Contra Șeminee pe lemne

 • Șemineele pe lemne necesită întreținere regulată.

 • Șemineele cu lemne presupun mai multă muncă fizică datorită procesului de pregătire a lemnului. Dacă îți place să faci exerciții fizice tăind lemne, acest lucru nu este deloc un dezavantaj!Șemineul pe gaz

Șemineele pe gaz funcționează la fel ca șemineele pe lemne, principala diferență fiind că acestea folosesc gazul drept combustibil pentru foc. Acest lucru oferă proprietarilor de case un anumit control asupra modului în care arde focul, deoarece pot determina cât de mult gaz să folosească pentru a alimenta focul. Un foc cu gaz este mai ușor de gestionat decât un foc cu lemne. Poți regla cu ușurință căldura prin reglarea alimentării cu gaz, permițându-ți să crești sau să stingi focul cu efect imediat.

Șemineele pe gaz se pot conecta la alimentarea cu gaz existentă a casei tale. Sunt eficiente și tind să aibă cea mai mare putere de căldură pentru a oferi un mediu cald și confortabil. Poți instala fie o versiune cu aerisire directă, fie o versiune fără ventilație, în funcție de spațiul casei tale și existența unui coș de fum.

Beneficiile unui șemineu pe gaz sunt următoarele:

 • Este mai curat decât un șemineu pe lemne.

 • Face multă căldură și economisește bani la costurile cu energia.

 • Îl poți instala în interiorul unui șemineu deschis existent.

 • Vine cu un întrerupător de pornire/oprire pentru un control ușor.

 • Produce mai puține emisii de carbon și particule decât un șemineu cu lemne.


 Pro Șeminee pe gaz

 • Șemineele pe gaz sunt în general mai eficiente decât șemineele pe lemne și produc mai puține emisii.

 • Șemineele pe gaz sunt, de asemenea, considerate mai sigure decât șemineele pe lemne.

 • Șemineele pe gaz nu produc cenușă și funingine și sunt în general mai ușor de curățat.


Contra Șeminee pe gaz

 • este necesar racordul la rețeaua de alimentare cu gaz

 • mirosul reconfortant al lemnului ars și trosnetele care pot proveni de la un foc autentic cu lemne sunt principala pierdere în cazul șemineelor pe gaz.Șemineul cu bioetanol

În cazul acestui tip de șemineu, bioetanolul lichid creează o flacără albastră care poate completa un design modern. Majoritatea șemineelor cu bioetanol au un rezervor reîncărcabil care alimentează focul și au un comutator pornit/oprit pentru controlul acestuia.

Următoarele beneficii pot fi luate în considerare pentru a afla dacă acest tip de șemineu este potrivit pentru casa ta:

 • Nu necesită mult spațiu pentru ventilație.

 • Poate îmbunătăți estetica modernă a casei tale.

 • Nu produce cenușă sau fum.

 • Poate fi instalat rapid și ușor.


Un șemineu cu bioetanol este soluția perfectă pentru a reduce facturile la energie electrică pe vreme rece, acest tip de șemineu este portabil, cu ardere rapidă, curat în utilizare, necesită întreținere minimă și nu necesită o instalare prea complicată. De asemenea, nu există pierderi de căldură, fum sau miros.


Cum să alegi dimensiunea potrivită a șemineului

Când alegi un șemineu, este important să acorzi atenție aspectelor privind dimensionarea acestuia. Vrei un șemineu care să se potrivească în spațiul tău și să ofere suficientă căldură pentru a menține o temperatură confortabilă.

Măsoară atent spațiul pe care îl ai la dispoziție și compară aceste măsurători cu dimensiunile șemineului pe care îl ai în vedere pentru a te asigura că acesta este potrivit. Acest lucru este deosebit de important mai ales în cazul modelelor de șeminee încorporate.


Ai deja un coș de fum?

Costurile construcției coșului de fum și a lucrărilor de zidărie pot face instalarea unui șemineu cu lemne destul de costisitoare. Chiar și complexitatea lucrarilor de instalare a șemineului este mai ridicată.


Ai suficient spațiu pentru ventilație?

Unele șeminee necesită un coș de fum sau un sistem de evacuare a fumului pentru a îndepărta în siguranță și eficient monoxidul de carbon și produsele de ardere din casa ta. Fără o ventilație adecvată, acești contaminanți dăunători pot afecta calitatea aerului din interiorul casei tale. Pentru a instala un șemineu pe lemne poate fi necesar să evaluezi dacă ai spațiu pentru un coș de fum sau un sistem de ventilație adecvate. Șemineele cu bioetanol sau unele șeminee cu gaz nu necesită această componentă suplimentară, așa că ar putea fi cel mai bine să alegi una dintre aceste opțiuni dacă spațiul disponibil este limitat.


Ai suficient timp să-ți întreții șemineul?

Înainte de a decide tipul de șemineu pe care să-l alegi gândește-te la cât timp liber ai disponibil pentru a te ocupa de lucrările de întreținere și îngrijire a șemineului. Ca orice alt echipament, trebuie îndepărtate reziduurile și curățat pentru a crea un mediu sigur pentru focul din șemineu. Dacă neglijezi îngrijirea corespunzătoare a șemineului, resturile și emisiile de monoxid de carbon pot dăuna calității aerului din interiorul casei tale și te pot pune în pericol pe tine și familia ta. Dacă timpul tău liber este limitat și consideri că nu poți aloca timpul necesar lucrărilor de întreținere a șemineului poți lua în considerare un șemineu cu întreținere redusă.


semineedetop.ro - Infografic șeminee cu gaz vs. șeminee pe lemn

infografic semineu cu gaz vs semineu pe lemne

6. Bugetare – Estimează și Planifică bugetul necesar

Cât plănuiești să cheltuiești pentru un șemineu? Stabilește-ți bugetul disponibil.

Dacă intenționezi să instalezi un șemineu în casa ta, probabil că ai stabilit un nivel al cheltuielilor pe care ești dispus să le realizezi. Banii pe care îi cheltuiești pentru a instala un șemineu vor afecta valoarea pe care acesta o adaugă casei tale. Pentru o estimare realistă trebuie să iei în calcul prețul șemineului, costurile de instalare, finisajele, cheltuielile de construcție și dacă este cazul și costul construirii unui coș de fum.

Înainte de a lua decizia finală în ceea ce privește șemineul ales, asigură-te că ai stabilit un buget care să acopere toate caracteristicile și elementele de design pe care le dorești de la acest șemineu.

Pe lângă prețul șemineului, următorii factori pot afecta nivelul costurilor cu realizarea acestuia:

 • Costul de instalare: Costurile de instalare variază semnificativ în funcție de situașia constructivă a casei tale, de tipul de șemineu pe care îl alegi și de poziția în care vine montat. Instalarea unui coș de fum sau schimbarea structurii casei necesită adesea o investiție mare.

 • Finisaje: Calitatea și tipurile de finisaje utilizate la construcția șemineului pot determina o creștere semnificativă a bugetului necesar a fi alocat.

 • Amplasarea șemineului: Dacă montezi șemineul într-o parte neconvențională a încăperii, unde echipa de montaj trebuie să creeze spațiu pentru toate componentele șemineului, te poți aștepta să plătești mai mulți bani.

 • Design personalizat: Îți poți proiecta șemineul într-o manieră personaliztă conform nevoilor tale pentru a îmbunătăți estetica casei, dar această personalizare vine și ea cu un cost pe măsură.


7. Ia în calcul și activitățile de întreținere necesare pentru șemineul ales


Lucrări de întreținere a șemineului

Tipul de șemineu pe care îl alegi va afecta volumul și complexitatea lucrărilor de întreținere pe care trebuie să le efectuezi.

Șemineele pe lemne și pe gaz cu canale de ventilație trebuie curățate și inspectate profesional cel puțin o dată pe an pentru a le menține să funcționeze în siguranță și eficient. Șemineele pe gaz fără ventilație sunt extrem de ușor de întreținut cu o simplă curățare de praf în timpul rutinei obișnuite de curățare.

Șemineele pe lemne necesită cel mai mare volum și complexitate a activităților de întreținere deoarece produc mult fum și cenușă. Pentru a le menține să funcționeze în siguranță și eficient, trebuie programată o curățare a coșului și o inspecție o dată pe an. Totuși, deși costă cel mai mult de întreținut, lemnul este cel mai accesibil combustibil pentru un șemineu.

Șemineele pe gaz sunt accesibile și ușor de întreținut, de asemenea. Au nevoie de o curățare delicată din când în când, sau poți angaja un profesionist. Dacă șemineul tău pe gaz are un canal de aerisire, inspecțiile anuale te vor asigura că conducta de gaz și coșul de fum sunt curate și funcționează corect. O curățare profesională include de obicei o inspecție standard.

Șemineele cu bioetanol sunt cel mai ușor de întreținut. Aici ai disponibil un ghid complet al activităților de întreținere aferente șemineelor pe bioetanol.


Considerații privind siguranța șemineului

Ori de câte ori ai un element de foc în casa ta, siguranța trebuie să fie o prioritate. Sunt trei aspecte care trebuiesc avute în vedere pentru un nivel ridicat de siguranță în exploatare aferent șemineelor: accesoriile pentru siguranța șemineului, ventilația și alarmele de fum.


Accesorii pentru siguranța șemineului

Lemnul poate crea scântei pe măsură ce arde. Din acest motiv, este important să așezi ecrane de protecție în fața șemineelor pe lemne, mai ales în cazul șemineelor deschise. Acest lucru te va ajuta să împiedici jarul fierbinte și scânteile arzătoare să scape din interiorul șemineului și să te ardă pe tine, mobila sau chiar pardoseala. Pentru pardoseală există suprafețe speciale de protecție, din materiale rezistente special concepute, care o protejează împotriva jarului căzut și a altor reziduri care pot ieși din șemineu.


Ventilația

Ventilația este o preocupare majoră atunci când ai un șemineu pe lemne. Arderea lemnului produce fum și acel fum trebuie să se ducă undeva, astfel încât să nu se acumuleze în casă. Un coș de fum asigură ventilația necesară pentru majoritatea șemineelor pe lemne, dar este important să te asiguri că acel coș de fum este dimensionat corect și este deschis în timp ce arde focul.


Alarmele de fum

Fiecare casă, indiferent dacă are șemineu sau nu, ar trebui să aibă o mulțime de alarme de fum. Dacă ai un șemineu instalat în camera de zi sau dormitorul tău, vei dori o alarmă de fum lângă intrarea în cameră pentru a te asigura că în cazul în care se formează fum în încăpere vei fi avertizat imediat. Nu instala niciodată detectorul de fum pe tavan direct deasupra șemineului deoarece ar putea declanșa alarma inutil. Dacă instalezi alarme de fum noi în toată casa, asigură-te că alegi acele modele de alarme care detectează atât fumul cât și monoxidul de carbon. Pentru mai multe sfaturi despre alarmele de fum și amplasarea ideală într-o casă, consultați ghidul nostru de alarme de fum.


8. Alte lucruri importante de luat în considerare


Accesorii necesare pentru menținerea focului și curățarea șemineului

Utilizarea șemineului și îngrijirea focului poate fi mai ușoară cu ajutorul accesoriilor special dedicate acestor activități.


Accesorii și decor

După ce ai decis ce șemineu este potrivit pentru casa ta, este timpul să finalizezi achiziția cu câteva accesorii pentru șemineu și articole de decor. Aceste articole nu numai că sunt funcționale, dar sunt și stilate într-o manieră care le face un accent atrăgător în imediata apropiere a vetrei tale. Deși sunt disponibile o mare varietate de accesorii, câteva dintre cele mai comune articole includ:

 • Setul de unelte: Un foc cu lemne naturale are nevoie de îngrijire. Seturile de unelte pentru șemineu includ carligele pentru jar, o lopățică pentru cenușă, o măturiță pentru colectarea cenușii sau curățare și clești, precum și alte unelte care te vor ajuta să faci un foc adecvat și să cureți după stingerea focului.

 • Recipiente pentru eliminarea cenușii: Focurile naturale cu lemne produc cenușă. Poți scoate acea cenușă într-un recipient termorezistent pentru a ușura curățarea șemineului. Recipientele pot fi de diverse forme, precum găleți sau cutii rectangulare special concepute.

 • Raft pentru depozitarea lemnelor: Un șemineu cu lemne necesită adăugarea constantă a mai multor lemne. Un suport pentru lemne oferă un loc decorativ funcțional special amenajat pentru depozitarea lemnelor înainte de a putea fi folosite.

 • Paravane (ecrane de protecție) pentru șemineu: Țineți copiii, animalele de companie și mobilierul departe de jarul fierbinte, plasând un paravan de protecție în fața șemineului.

 • Piese de schimb: este ușor să menții șemineul funcțional fără probleme an de an atunci când cumperi piese de schimb originale, inclusiv telecomenzi, kituri de extensie, elemente decorative și multe altele.


Nu uita să ții cont de durata procesului de instalare a șemineului tău

În funcție de locuința ta și de tipul de șemineu pe care îl alegi, instalarea poate dura câteva zile sau câteva săptămâni. Dacă ai de construit un coș de fum și un șemineu cu lemne, trebuie să fii dispus să stai câteva săptămâni fără să folosești camera respectivă. Produsul finit merită așteptarea.


Ar trebui să repari sau să înlocuiești vechiul șemineu?

Aceasta este o întrebare frecventă în rândul celor care au deja un șemineu funcțional. Există situații în care repararea coșului de fum nu se justifică, mai ales în cazul în care acesta a fost dimensionat sau construit greșit încă de la început. În acest caz construirea unui coș de fum nou ar fi cea mai indicată decizie pentru siguranța ta. Același lucru este valabil și ăn cazul șemineelor. Sunt mulți factori ce trebuie analizați atunci când evaluezi oportunitatea înlocuirii șemineului: calitatea și starea generală a acestuia, existența unor defecte majore care pericliteaza siguranța ta și a familiei tale, vechimea, tehnologia de funcționare utilizată, eficiența în exploatare și multe alte aspecte.

Dacă consideri că reparația este mult prea costisitoare sau starea șemineului tău ridică probleme de siguranță, cea mai potrivită decizie ar fi să faci un upgrade la un nou șemineu cu o tehnologie mai avansată și o calitate mult mai bună decât cel pe care deja îl ai.Fă un upgrade casei și stilului tău de viață cu Șeminee de Vis

Odată ce ți-ai restrâns opțiunile la un anumit tip de șemineu, următorul pas este să găsești un șemineu durabil, sigur și eficient, care să te servească în anii următori.

Fie că ești în căutarea unui șemineu elegant pe lemne, un șemineu pe gaz eficient sau un șemineu cu bioetanol modern, Șeminee de Vis îți oferă o gamă variată de opțiuni fantastice.

Îmbunătățește-ți spațiul de locuit și fii cu un pas mai aproape de atmosfera magică la care ai visat mereu.

Explorează colecția de șeminee durabile, elegante și eficiente pe care Șeminee de Vis ți-o pune la dispoziție.


pictograma atentionare


Acest material face obiectul drepturilor privind proprietatea intelectuală, este înregistrat cu un serviciu internațional de management a drepturilor de proprietate intelectuală și utilizăm servicii specializate de monitorizare a utilizării neautorizate a acestuia. Orice utilizare neautorizată de către noi în prealabil va fi considerată o încălcare a drepturilor de autor și va fi tratată în consecință. Dacă considerați că acest material poate fi util în activitatea pe care o desfășurați solicitați prin email la contact@semineedetop.ro autorizarea utilizării, indicând locul și scopul pentru care va fi utilizat. Nu vrem decât să știm unde și cum sunt utilizate materialele noastre. Orice preluare va fi însoțită de trimitere către acest material și va fi precizată sursa materialului. Vă mulțumim pentru înțelegere.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page