top of page
Logo-ul companiei

Programul

“Rabla pentru sobe”

În contextul preocupărilor privind protecția mediului și dezvoltarea durabilă, dar și a eficienței și securității energetice, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a publicat în dezbatere publică Proiectul de Ordin al ministrului mediului, apelor și pădurilor pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană.

Cum peste 50% dintre casele din România sunt încălzite cu ajutorul lemnului de foc, interesul pentru acest program de sprijin financiar va fi unul foarte mare.

De aceea, pentru a veni în întâmpinarea clienților noștri și pentru a-i sprijini să beneficieze de acest program am dezvoltat un pachet special de servicii și produse dedicat asistenței clienților interesați de Programul “Rabla pentru sobe”.

Această pagină și articolele pe care le găsești în secțiunea “Informații utile”, categoria “Eficiență energetică” sunt doar un prim pas în această direcție. În cele ce urmează vom prezenta principalele aspecte ce te interesează în legătură cu Programul “Rabla pentru sobe”.

Te așteptăm să te alături comunității noastre “Rabla pentru sobe”.

Facem tot posibilul să te ajutăm să reușești !

Așa arată o sobă modernă:

Cum poți cumpăra

prin Programul

“Rabla pentru sobe”

Pentru a beneficia de ajutorul financiar prevăzut în cadrul programului trebuie să îndeplinești trei condiții importante:

 • trebuie să locuiești în una dintre localitățile eligibile care are contract de finanțare cu AFM. Programul se derulează prin intermediul primăriilor, acestea fiind cele care trebuie să participe și să solicite alocarea de fonduri prin program pentru localitățile pe care le administrează

 • să îndeplinești condițiile de eligibilitate

 • să semnezi un contract de finanţare cu primăria localității în care locuiești.

Cu contractul semnat, poți cumpăra unul dintre produsele eligibile în cadrul programului.

Pentru a fi eligibil ca solicitant de finanțare nerambursabilă prin program, la data solicitării finanțării trebuie să îndeplinești următoarele criterii de eligibilitate:

 • persoană fizică cu domiciliul pe raza teritorială a primăriei participante în program;

 • adresa domiciliului este aceeași cu adresa unde se va monta soba, termosoba, șemineul sau termoșemineul ce face obiectul achiziției prin program;

 • nu ai obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, respectiv nu figurezi cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat şi bugetul local;

 • ești proprietar al imobilului sau construcţiei în care va fi montată soba, termosoba, șemineul sau termoșemineul ce face obiectul achiziției prin program;

 • imobilul ce face obiectul activităților derulate prin proiect nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entităţi care desfăşoară activităţi economice, cu excepţia cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară;

 • conform extrasului de carte funciară, destinația imobilului sau construcţiei ce face obiectul activităților derulate prin proiect trebuie să fie de locuinţă sau anexe care o deservesc;

 • nu ai condamnări pentru care există hotărâre judecătorească definitivă pentru infracţiuni împotriva mediului.

 

Imobilele cu proprietăţi comune şi proprietăţi individuale, sub formă de bloc / condominiu, cu mai mult de două apartamente, nu sunt eligibile a fi finanțate prin program.

Eligibilitatea

solicitantului de finanţare

Ce poți cumpăra

prin Programul

“Rabla pentru sobe”

Conform proiectului de ghid lansat spre consultare, un aparat pentru încălzire este un „dispozitiv de încălzire care emite căldură prin transfer termic direct sau prin transfer termic direct combinat cu transferul termic către un fluid, pentru a atinge și a menține un anumit nivel de confort termic pentru persoane în spațiul închis în care este plasat acesta, eventual în combinație cu furnizarea de căldură pentru alte spații, prin arderea combustibililor solizi”.

 

În cadrul programului „sunt eligibile aparatele pentru încălzirea locuințelor, de tipul sobelor, șemineelor, termosobelor sau termoșemineelor alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor și care îndeplinesc cerințele europene privind emisiile de particule” (citat proiect de ghid finanțare - AFM).

 

Pe scurt, prin Programul “Rabla pentru sobe” beneficiezi de un ajutor financiar de până la 10.000 lei pentru achizitionarea de:

 • sobe

 • termosobe

 • șeminee

 • termoșeminee.

 

Pentru a face o alegere informată care să corespundă nevoilor și așteptărilor tale, consultă ghidul nostru complet detaliat care te învață ce aspecte trebuie să iei în considerare atunci când alegi un șemineu sau o sobă, sau utilizează Asistentul Virtual. Pune tehnologia să lucreze pentru tine !

 

Pentru mai multe detalii și informații consultă colecția de articole disponibile în secțiunea “Informații utile”, categoria “Eficiență energetică”:

 

Link-uri rapide:

Pentru a reuși este important să fii pregătit.

Lista localităților înscrise în program, îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, pregătirea documentelor necesare, completarea documentației aferente programului, alegerea produselor eligibile care îndeplinesc condițiile de finanțare impuse prin program, toate sunt aspecte importante pentru a reuși.

 

Pentru mulți dintre noi poate părea o adevărată corvoadă accesarea unui astfel de program.

 

De aceea, pentru clienții noștri, echipa noastră, asistată de specialiști în domeniul finanțărilor, îți oferă asistență pe tot parcursul  programului, de la pregătire și până la depunerea documentației de decontare.

Ai pe cineva alături de la început și până la sfârșit.

Și toate acestea GRATUIT !

De aceea, nu rata înscrierea în comunitatea noastră !

Asistență înscriere și derulare achiziții prin

Programul

“Rabla pentru sobe”

JØTUL F 602 ECO

JØTUL

Euro

1150

Produs eligibil pentru programul Rabla pentru Sobe

JØTUL F 602 ECO

JØTUL

Euro

1150

Produs eligibil pentru programul Rabla pentru Sobe

JØTUL F 100 ECO.2 LL SE

JØTUL

Euro

1520

Produs eligibil pentru programul Rabla pentru Sobe

Acest produs face obiectul unei Promotii

JØTUL F 100 ECO.2 LL SE

JØTUL

Euro

1520

Produs eligibil pentru programul Rabla pentru Sobe

Acest produs face obiectul unei Promotii

JØTUL F 100 ECO.2 LL

JØTUL

Euro

1520

Produs eligibil pentru programul Rabla pentru Sobe

Acest produs face obiectul unei Promotii

JØTUL F 100 ECO.2 LL

JØTUL

Euro

1520

Produs eligibil pentru programul Rabla pentru Sobe

Acest produs face obiectul unei Promotii

Linear cassette XS 500

SPARTHERM

Euro

1742

Produs eligibil pentru programul Rabla pentru Sobe

Linear cassette XS 500

SPARTHERM

Euro

1742

Produs eligibil pentru programul Rabla pentru Sobe

JØTUL F 162

JØTUL

Euro

1920

Produs eligibil pentru programul Rabla pentru Sobe

Aici găsești toate produsele din portofoliul nostru care sunt eligibilie pentru cumpărare prin Programul “Rabla pentru sobe”.

Suntem pregătiți să te susținem pentru a reuși !

Portofoliul nostru de produse eligibile în

Programul “Rabla pentru sobe”

Infografic Programul “Rabla pentru sobe”

Aspecte importante de reținut

Crește-ți șansele de reușită

Este păcat să ratezi o astfel de șansă.

Fii primul care află când se lansează Programul “Rabla pentru sobe”!

Pentru a-ți crește șansele de reușită trebuie să fii pregătit.

Noi te ajutăm să te pregătești și să FII DEJA GATA DE START atunci când vine momentul!

Înscrie-te pe lista noastră de clienți pentru Programul “Rabla pentru sobe”.

Te anunțăm imediat ce se lansează programul, iar până atunci te ajutăm să te pregătești !

Programul 

“Rabla pentru sobe”

scurtă prezentare

Programul, cunoscut și sub denumirea de “Rabla pentru sobe” va fi lansat în cursul anului 2024 și va fi gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Bugetul propus pentru anul 2024 pentru faza pilot a programului “Rabla pentru sobe” se ridică la valoarea de 500 de milioane de lei.

Programul “Rabla pentru sobe” are caracter multianual și se aplică în localitățile din zona montană stabilite conform Legii muntelui nr. 197/2018.

Conform proiectului de ghid, finanţarea nerambursabilă se acordă unui solicitant de finanțare în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o locuință. Diferența de 30% va fi suportată de către solicitantul de finanțare.

 

Pentru mai multe detalii și informații consultă colecția de articole disponibile în secțiunea “Informații utile”, categoria “Eficiență energetică”:

 

Link-uri rapide:

 1. Prima condiție de eligibilitate este ca produsul achiziționat prin program să fie o sobă, termosobă, șemineu sau termoșemineu alimentat cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, peleților, brichetelor.

 2. Nu orice fel de sobă, termosobă, șemineu sau termoșemineu sunt eligibile pentru finanțare. Acestea trebuie să fie aliniate cerințelor ECODESIGN 2022 stabilite prin Regulamentul UE nr. 2015/1185 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor pentru încălzire locală cu combustibil solid.

 

Concret, sobele, termosobele, șemineele sau termoșemineele achiziționate prin program trebuie să respecte următoarele cerințe minime de performanță în funcționare:

 • putere nominală: 8 kW – 35 kw

 • randament minim: 80%

 • emisii de particule fine (PM) sub 40 mg/m3

 • emisii de gaze volatile organice (OGC) sub 120 mgC/m3

 • emisii de monoxid de carbon (CO) sub 1500 mg/m3

 • emisii de oxizi de azot (NOx) sub 300 mg/m3.

 

Când planifici achiziția unei sobe, termosobe, a unui șemineu sau termoșemineu prin Programul “Rabla pentru sobe” mai întâi trebuie să soliciți comerciantului de la care inteționezi să faci achiziția certificatul privind îndeplinirea cerințelor ECODESIGN 2022 aferent produsului ce face obiectul achiziției. Acest certificat este eliberat de producător și de regulă însoțește produsele introduse pe piață spre comercializare.

Eligibilitatea

aparatului de încălzire a locuinței

Chiar dacă programul se derulează prin intermediul primăriilor, totuși, ca și solicitant de finanţare în cadrul programului trebuie să te înscrii în aplicaţia pusă la dispoziție de AFM. Procedura în sine nu diferă foarte mult de celelalte programe similare derulate prin intermediul AFM.

 

Pasul 1 - Publicarea anunțului de deschidere a sesiunii de înscriere

Mai întâi AFM va publica pe pagina de internet anunţul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanţii de finanţare (data și ora deschiderii) şi a sumelor alocate în cadrul programului cu titlu de finanțare.

Conform metodei deja consacrate, înscrierea în aplicaţie a solicitanţilor de finanţare se va face în limita bugetului prevăzut pentru primăria localității unde îți ai domiciliul (și unde urmează a fi implementat proiectul). Aceasta este etapa în care de regulă se blochează serverele sau se termină sumele alocate în câteva minute. De aceea trebuie să fii pregătit.

Aplicația conține o serie de câmpuri predefinite pe care tu trebuie să le completezi cu datele și informațiile solicitate.

 

Pasul 2 - Depunerea dosarului de finanțare și verificarea eligibilității

După înscrierea în aplicație și finalizarea sesiunii de înscriere în program urmează etapa de verificare a eligibilității și derularea procedurii de analiză a dosarului tău de finanțare. Dacă ești printre cei care au reușit să se înscrie în program trebuie să transmiți primăriei de care aparții dosarul cererii de finanțare. Lista cu cei înscriși în aplicație va fi transmisă de AFM către primării prin e-mail. În această fază trebuie să fii atent să respecți termenul limită de depunere a dosarului, nerespectarea acestuia fiind considerată renunțare la finanțare. Dosarul va conține documente care atestă eligibilitatea ta și a produsului care face obiectul finanțării.

 

Pasul 3 - Analiza dosarului de finanțare

Analiza dosarului de finanțare se va face pe baza unor proceduri stabilite la nivelul primăriilor în concordanță cu prevederile ghidului de finanțare și a legislației specifice.

 

Pasul 4 - Semnarea contractului de finanțare

Dacă totul decurge bine,  semnezi contractul de finanțare. În curând vei fi fericitul proprietar al unei sobe, termosobe, șemineu sau termoșemineu performant, eficient energetic și ecologic, pentru care ai primit ca ajutor nerambursabil 70% din costuri (obs.: până la 10.000 lei).

 

Pentru a ajunge în această fază îți stăm la dispoziție cu tot ceea ce putem să te ajutăm. Succes !

Informațiile și proiectul de ghid înaintate spre consultare publică sunt disponibile pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Înscrierea

în Programul

“Rabla pentru sobe”

bottom of page