Sunt multe avantaje pe care șemineele cu bioetanol le oferă în comparație cu alte tipuri de șeminee, precum crearea unei experiențe realiste de șemineu prin folosirea unui foc adevărat în loc de efecte de foc false (cum sunt cele folosite în cazul șemineelor electrice).
Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje la deținerea și utilizarea unui șemineu cu bioetanol.
Principalele avantaje ale șemineelor cu bioetanol includ flăcări reale, căldură suplimentară, portabilitate, ușurință în utilizare, mizerie minimă și, de obicei, nicio cerință privind existența unui coș de fum pentru a funcționa. Dezavantajele includ puterea de căldură relativ scăzută și, de obicei, costuri de funcționare mai mari în comparație cu alte tipuri de șeminee.
Avantajele șemineelor cu bioetanol includ:
Flăcări reale
Nu este necesar un coș de fum
Versatilitate privind locațiile de instalare
Portabilitate
Ardere curată
Mizerie minimă
Ușor de utilizat
Ca și combustibil bioetanolul poate fi considerat prietenos cu mediul
De obicei, costuri de achiziție mai mici în comparație cu alte tipuri de șeminee
Opțiuni de control de la distanță
Dezavantajele șemineelor cu bioetanol includ:
Putere termică mai mică în comparație cu alte tipuri de șeminee
Din motive de siguranță șemineele de dimensiuni mai mari pot necesita încăperi cu o anumită suprafață minimă
Unele tipuri pot necesita o sursă de curent electric
În unele situații, puține de altfel, utilizarea focului real poate fi considerată un factor de risc dacă nu se respectă anumite recomandări ale producătorului
Se poate folosi numai bioetanolul ca și combustibil
Bioetanolul este un combustibil foarte inflamabil
Costuri de funcționare mai mari
Nu se poate realimenta cu combustibil în timpul utilizării
Fără mirosul specific de șemineu (mirosul de lemn ars)
Discutăm în continuare, într-o manieră mai detaliată, fiecare dintre aceste avantaje și dezavantaje ale șemineelor cu bioetanol.
Avantajele șemineului cu bioetanol
1) Flăcări reale
Șemineele cu bioetanol au flăcări reale datorită folosirii unui foc adevărat.
Un șemineu cu bioetanol este capabil să ofere o adevărată experiență de șemineu, deoarece combustibilul pe care îl folosește, bioetanolul, este foarte inflamabil.
Cu suficient combustibil în rezervor, un șemineu manual cu bioetanol poate fi aprins folosind brichete sau chibrituri. Flăcările vor porni și vor arde până când se termină combustibilul sau când focul este stins.
Capacitatea de a genera flăcări reale este un avantaj semnificativ pe care șemineele cu bioetanol îl oferă în comparație cu șemineele electrice care nu oferă flăcări reale și pot oferi doar efecte de flăcări false folosind lumini și oglinzi sau elemente digitale.
2) Nu este necesar un coș de fum
Deoarece șemineele cu bioetanol ard curat, de obicei nu necesită un coș de fum pentru a funcționa în interiorul casei. Șemineele cu bioetanol pot fi, prin urmare, o opțiune excelentă atunci când cauți să te bucuri de o adevărată experiență de șemineu în încăperi fără coș de fum.
3) Versatilitate privind locațiile de instalare
Deoarece șemineele cu bioetanol nu necesită un coș de fum, acest lucru le permite să fie amplasate oriunde în interiorul unei case, ceea ce nu ar fi posibil cu alte tipuri de șeminee care folosesc un foc real. Șemineele cu bioetanol sunt disponibile într-o gamă variată de tipuri și modele, acoperind orice configurație posibilă de instalare și design pe care un client o poate avea.
Cu toate acestea, pentru anumite modele de șeminee cu bioetanol pot exista anumite cerințe sau recomandări ale producătorului privind amplasarea (cum ar fi dimensiunea minimă a camerei).
4) Portabilitate
Deoarece șemineele cu bioetanol nu au nevoie de un coș de fum pentru a fi folosite, acest lucru nu numai că le face mai versatile privind instalarea, dar le permite să fie mai portabile în comparație cu alte tipuri de șeminee.
Dacă ai un model de șemineu cu bioetanol care nu este limitat la o anumită zonă, îl poți muta liber prin casă pentru a te bucura de flăcări și căldură în camere diferite. Ai grijă să faci astfel de mutări doar atunci când șemineul nu funcționează și este răcit suficient!
5) Ardere curată
Șemineele cu bioetanol sunt un tip de șeminee cu ardere extrem de curată, motiv pentru care nu necesită un coș de fum pentru a funcționa.
„Arderea bioetanolului folosește oxigenul din aerul din interiorul încăperii și eliberează dioxid de carbon (netoxic) și vapori de apă.”
Producătorii de șeminee recomandă utilizarea de bioetanol de calitate pentru șemineele lor, pentru a ajuta la arderea curată.
6) Mizerie minimă
Șemineele cu bioetanol ard doar bioetanol ca și combustibil, iar singurele produse secundare ale procesului de ardere sunt dioxidul de carbon și vaporii de apă. Prin procesul de ardere nu se produce nicio altă mizerie, cum ar fi cenușa pe care o găsești în mod obișnuit la șemineele pe lemne.
Singurul lucru pe care trebuie să-l cureți atunci când utilizezi șemineul cu bioetanol este orice urmă de combustibil care s-a vărsat pe capacul rezervorului de combustibil atunci când realimentezi. Din motive de siguranță, orice combustibil vărsat pe suprafața șemineului trebuie să fie șters înainte de aprinderea focului.
7) Ușor de utilizat
În comparație cu alte tipuri de șeminee și sobe care folosesc un foc real, șemineele cu bioetanol pot fi relativ ușor de utilizat.
Pentru șemineele manuale cu bioetanol, combustibilul trebuie adăugat manual în rezervorul de combustibil. Pentru a aprinde focul, iei un chibrit lung și aprinzi combustibilul. Șemineul cu bioetanol va arde până când se epuizează combustibilul sau îl stingi tu. Pentru a stinge șemineul cu bioetanol, iei pur și simplu instrumentul de stingere care a venit împreună cu șemineul și închizi capacul rezervorului de combustibil.
Pentru șemineele automate cu bioetanol, procesul de utilizare a acestora poate fi și mai ușor.
Acestea pot veni dotate cu pompe automate de realimentare cu bioetanol, contribuind la ușurarea procesului de realimentare cu combustibil. De asemenea, pot avea un panou de control dedicat unde focul poate fi pornit și oprit prin apăsarea unui buton, sau chiar folosind o telecomandă.
8) Ecologic. Ca și combustibil bioetanolul poate fi considerat prietenos cu mediul.
Șemineele cu bioetanol folosesc ca și combustibil doar bioetanolul. Acest tip de combustibil cu etanol este comercializat ca și bioetanol, deoarece este etanol produs din biomasă.
Bioetanolul este declarat a fi o sursă de energie regenerabilă și este un produs secundar din prelucrarea produselor agricole, cum ar fi trestia de zahăr, porumbul și cartofii.
Prin urmare, utilizarea unui șemineu cu bioetanol poate fi considerată o modalitate mai ecologică de a asigura un foc adevărat într-o casă.
9) De obicei, costuri de achiziție mai mici în comparație cu alte tipuri de șeminee.
Dintre toate tipurile de șeminee care folosesc focuri reale, cum ar fi șemineele cu lemne și șemineele pe gaz, șemineele cu bioetanol pot fi de obicei la capătul inferior al scalei privind costurile de achiziție.
10) Opțiuni de control de la distanță
Multe șeminee automate cu bioetanol pot veni cu telecomandă, permițându-ți să utilizezi un șemineu cu bioetanol din confortul scaunului tău.
Reține că șemineele manuale cu bioetanol nu vor avea telecomandă și trebuie utilizate manual.
Dezavantajele șemineului cu bioetanol
1) Putere termică mai mică în comparație cu alte tipuri de șeminee.
Deși șemineele cu bioetanol oferă o flacără reală, ele pot avea o putere termică mai mică în comparație cu alte tipuri de șeminee și sobe. Șemineele cu bioetanol au un randament termic mic, dacă nu chiar cel mai mic.
Totuși, nu trebuie să uităm că șemineele cu bioetanol nu sunt concepute pentru a fi o sursă primară de căldură, principalul lor scop fiind cel de element decorativ, de design.
„Șemineul cu bioetanol este destinat utilizării ca sursă secundară de căldură.”
2) Din motive de siguranță șemineele de dimensiuni mai mari pot necesita încăperi cu o anumită suprafață minimă.
Șemineele cu bioetanol consumă oxigenul din încăpere ca parte a procesului de ardere a combustibilului bioetanol. Dioxidul de carbon este unul dintre produsele secundare ale focului eliberat înapoi în cameră.
Din motive de siguranță, producătorii de șeminee cu bioetanol recomandă dimensiunea, suprafața sau volumul minim al încăperii, necesare pentru funcționarea în siguranță a șemineelor lor.
Atunci când alegi un șemineu cu bioetanol, ia în considerare dimensiunea încăperii în care va fi amplasat și, din motive de siguranță, asigură-te că acea cameră este suficient ventilată și dimensionată pentru șemineul ales de tine.
3) Unele tipuri pot necesita o sursă de curent electric.
Tipurile manuale de șeminee cu bioetanol, care trebuie alimentate și acționate manual, nu necesită alimentarea cu curent electric.
În schimb, tipurile automate de șeminee cu bioetanol, datorită componentelor și funcțiilor electronice pe care le au, vor avea nevoie de alimentare cu curent electric. Acest lucru permite utilizarea tuturor funcțiilor principale, cum ar fi realimentarea automată, iluminarea, controlul electronic al focului.
Dacă dorești să cumperi un șemineu automat cu bioetanol, ia în considerare modul în care va fi alimentat cu curent electric.
4) În unele situații, puține de altfel, utilizarea focului real poate fi considerată un factor de risc dacă nu se respectă anumite recomandări ale producătorului.
Șemineele cu bioetanol folosesc întotdeauna un foc real și, deși acest lucru poate fi un avantaj din punct de vedere estetic și al căldurii generate, poate fi un dezavantaj din motive de siguranță.
Unele modele de șemineu cu bioetanol nu au focul într-o incintă închisă pe toate laturile, având doar sticlă securizată care acoperă fața și spatele șemineului. Focul este așadar deschis pe partea superioară și pe laterale.
Drept urmare, producătorul ne cere să amplasăm șemineul nostru cu bioetanol astfel încât să nu existe riscul aprinderii accidentale a altor materiale inflamabile care se află în imediata apropiere a acestuia.
Majoritatea modelelor de șeminee cu bioetanol au flăcările conținute în incinte închise pe toate laturile și, prin urmare, nu au aceleași recomandări de amplasare precum cele cu foc deschis.
În plus, unele modele de șeminee automate încorporează mai multe caracteristici de siguranță, cum ar fi senzori pentru a opri automat șemineul în cazul oricăror probleme intervenite.
5) Se poate folosi numai bioetanolul ca și combustibil.
Șemineele cu bioetanol pot folosi numai bioetanolul ca și combustibil. Nu pot fi folosiți alți combustibili.
„Numai bioetanolul produs special pentru șemineele cu bioetanol este potrivit ca și combustibil. Este extrem de periculos să folosești în loc de bioetanol alte tipuri de combustibil, cum ar fi combustibil destinat autovehicolelor, alți combustibili lichizi sau gel, combustibili solizi sau un amestec de combustibili.”
Dacă utilizezi un șemineu cu bioetanol, va trebui să cumperi și să utilizezi doar bioetanol ca și combustibil. Bioetanolul trebuie să fie de tipul și calitatea recomandate de producătorul șemineului în conformitate cu instrucțiunile de utilizare pe care le-ai primit odată cu șemineul tău.
6) Bioetanolul este un combustibil foarte inflamabil.
Bioetanolul folosit pentru șemineele cu bioetanol este un combustibil foarte inflamabil.
Deși acest lucru este util pentru funcționarea unor astfel de șemineuri, inflamabilitatea combustibilului trebuie întotdeauna luată în considerare și trebuie luate măsuri pentru a te asigura că un șemineu cu bioetanol este utilizat în siguranță, cum ar fi:
Șterge excesul de combustibil care se poate vărsa pe șemineu în urma realimentării manuale.
Ține combustibilul destinat realimentării depozitat departe de șemineu.
„Ai grijă să nu verși combustibil pe sau în apropierea șemineului. Orice combustibil vărsat trebuie curățat înainte de aprinderea focului.
Nu lăsa nicio sticlă de bioetanol sau brichetă pe sau lângă raftul șemineului. Nu depozita bioetanol în apropierea aparatului.”
7) Costuri de funcționare mai mari
Deoarece șemineele cu bioetanol pot arde numai bioetanol ca și combustibil, producătorii recomandând un anumit conținut de alcool pentru combustibil, costurile de funcționare ale unui șemineu cu bioetanol pot fi relativ mari în comparație cu alte tipuri de șeminee.
Acest lucru poate varia, totuși, în funcție de tipul de șemineu cu bioetanol și condițiile de ardere. O metodă de a putea optimiza costurile de funcționare este de a cumpăra combustibil în cantități mai mari sau vrac, mai ieftin.
8) Nu se poate realimenta cu combustibil în timpul utilizării.
Producătorii de șeminee cu bioetanol recomandă să lași șemineul să se răcească înainte de realimentare. Această recomandare din motive de siguranță vizează prevenirea aprinderii accidentale a combustibilului adăugat.
„Înainte de a umple rezervorul de combustibil cu bioetanol, asigură-te întotdeauna că rezervorul de combustibil a revenit la temperatura camerei (acest lucru durează aproximativ 30 de minute de la stingerea focului).”
Așteaptă întotdeauna cel puțin timpul necesar, așa cum este el indicat de producătorul șemineului sau al combustibilului utilizat, pentru a permite șemineului să se răcească suficient înainte de a mai adăuga combustibil.
9) Fără mirosul specific de șemineu (mirosul de lemn ars).
Deși șemineele cu bioetanol folosesc un foc real, acestea au o ardere extrem de curată și, prin urmare, nu emană niciun miros de șemineu tradițional, așa cum te-ai putea aștepta de la șemineele cu lemne.
Dacă ai nevoie de mai multe informații pentru a te decide consultă și celelalte articole disponibile în secțiunea “Informații Utile” sau nu ezita să ne contactezi.
De asemenea, poți utiliza “Asistentul Virtual” pentru a realiza o selecție de posibile șeminee care corespund nevoilor tale.