top of page
Logo-ul companiei
 • Writer's pictureșemineedetop.ro

Ghid de achiziție complet pentru șeminee cu bioetanol

Updated: Feb 1Șemineele cu bioetanol sunt un tip de șemineu care au drept combustibil bioetanolul. Acest tip de șeminee oferă o experiență realistă de șemineu cu flăcări reale și emanare de căldură.

Șemineele pe bioetanol au ardere curată și completă a combustibilului folosind un foc real, ceea ce înseamnă că utilizarea șemineelor cu bioetanol nu este limitată de existența unui coș de fum, asemenea șemineelor electrice. Sunt disponibile într-o gamă variată de forme și configurații astfel încât să poată corespunde diferitelor nevoi de utilizare.

Principalele tipuri de șemineu cu bioetanol includ arzătoare de sine stătătoare de mici dimensiuni pentru suprafețe plane (de masă), arzătoare de sine stătătoare de mari dimensiuni (tip stand), șeminee cu bioetanol incorporabile și șeminee cu bioetanol montate (de sine stătătoare care pot fi montate pe suprafața diverselor suporturi – cele mai populare fiind cele de perete).

Șemineele cu bioetanol pot fi, de asemenea, pentru uz interior sau exterior, sau ambele, si pot fi cu control manual sau automat.

Vom explica mai detaliat în rândurile care urmează toate aceste tipuri de șeminee cu bioetanol, realizând inclusiv o comparație între modelele manuale și cele automate.


Ce este un șemineu cu bioetanol (sau șemineu cu etanol cum mai este cunoscut)?

Un șemineu cu bioetanol, cunoscut si sub numele de șemineu cu etanol sau șemineu bio, este o opțiune modernă și convenabilă care folosește drept combustibil bioetanolul în loc de variantele tradiționale reprezentate de lemn sau gaz.

Care este cel mai mare avantaj în cazul șemineelor cu bioetanol? Nu ai nevoie de coș de fum sau sistem de aerisire pentru a instala acest tip șemineu, îl poți pune oriunde dorești! În plus, șemineele cu bioetanol nu produc fum, funingine, cenușă, miros sau substanțe chimice periculoase, au o ardere curată, așa că nu trebuie să îți faci griji cu privire la curățare sau întreținere.

Șemineele cu bioetanol sunt o alegere excelentă pentru oricine caută un mod curat, convenabil și versatil de a adăuga puțină căldură și atmosferă spațiului lor.

Bioetanolul este un combustibil este pe bază de alcool distilat. Dacă vrei să afli mai multe despre acest tip de combustibil aici găsești un ghid complet.


Tipuri de șeminee cu bioetanol

Principalele tipuri de șeminee cu bioetanol includ:

 • arzătoare de sine stătătoare de mici dimensiuni pentru suprafețe plane (de masă)

 • arzătoare de sine stătătoare de mari dimensiuni (tip stand)

 • șeminee cu bioetanol incorporabile

 • șeminee cu bioetanol montate (de sine stătătoare care pot fi montate pe suprafața diverselor suporturi – cele mai populare fiind cele de perete)


În funcție de tipul de control al funționării șemineele cu bioetanol sunt disponibile în două categorii principale:

 • Manuale, sau

 • Automate


În funcție de mediul în care sunt utilizate, șemineele cu bioetanol sunt disponibile în două categorii principale: de interior sau de exterior. Există și unele modele potrivite atât pentru utilizare în interior cât și în exterior, dar acestea sunt destul de rare.


semineedetop.ro - Infografic avantaje vs. dezavantaje șeminee cu bioetanol
Arzătoare de sine stătătoare de mici dimensiuni pentru suprafețe plane (Șeminee de masă cu bioetanol)

Șemineele de masă cu bioetanol sunt tipuri mai mici, concepute pentru a fi utilizate pe suprafețe plane precum blaturile de masă.

Astfel de tipuri pot avea, prin urmare, un rezervor de combustibil mai mic, un timp de ardere mai mic și o putere termică mai mică în comparație cu alte tipuri de șeminee cu bioetanol, dar oferă totuși flăcări reale.

Șemineele de masă pot veni într-o gamă variată de forme, dimensiuni, culori și modele, inclusiv rotunjite, pătrate și dreptunghiulare.

De asemenea, sunt de obicei tipul de șemineu cu bioetanol cu cel mai mic cost de achiziție și, prin urmare, pot fi alegerea ideală dacă ai un buget redus.

Vei descoperi adesea că șemineele de masă cu bioetanol au panouri de sticlă pe două sau mai multe laturi, permițând o vedere minunată asupra focului.


Arzătoare de sine stătătoare de mari dimensiuni (Șeminee autoportante cu bioetanol sau tip stand)

Arzătoarele de sine stătătoare de mari dimensiuni (cunoscute și sub denumirea de șeminee cu bioetanol de sine stătătoare) sunt unele dintre cele mai portabile tipuri de șeminee cu bioetanol, oferindu-ți posibilitatea de a le amplasa oriunde dorești în interiorul sau în exteriorul casei tale.

Versiunile de șeminee de sine stătătoare nu sunt limitate la o anumită zonă, cum ar fi tipurile de șeminee incorporabile sau cele ce trebuie montate pe perete.

Totuși, este posibil ca din motive de siguranță să fii nevoit să respecți anumite specificații privind distanța față de obiectele din jur și, prin urmare, acest tip de șeminee cu bioetanol vor avea nevoie de o anumită suprafață de siguranță în jurul lor, în funcție de recomandările producătorului.

Șeminee de sine stătătoare cu bioetanol sunt disponibile într-o gamă variată de forme, inclusiv:

 • cele care arată ca o sobă cu lemne

 • cele cu forme mai moderne în stilul artei contemporane.

Multe modele de șemineu cu bioetanol de sine stătătoare pot arăta ca un șemineu pe lemne pentru un plus de realism.

Un șemineu cu bioetanol de sine stătător sub formă de sobă cu lemne arată mult mai realist decât o versiune electrică datorită utilizării flăcărilor reale, făcându-l alegerea perfectă atunci când scopul tău este de a achiziționa un șemineu doar pentru rolul său decorativ sau pentru a obține un efect estetic mai deosebit. În plus, acest tip de șemineu emană și căldură în timpul funcționării, la un cost mult mai mic decât alternativa sa electrică.


Șeminee cu bioetanol montate (Șeminee cu bioetanol montate pe perete)

Șemineele cu bioetanol montate sunt proiectate pentru a fi de sine stătătoare, putând fi montate pe suprafața diverselor suporturi – cele mai populare fiind cele amplasate pe un perete. Acest lucru menține șemineul deasupra nivelului solului și economisește spațiul care ar fi fost utilizat la nivelul pardoselii.

Unele modele de șeminee montate pe perete pot fi, de asemenea, încorporate în structura peretelui ceea ce înseamnă că pot fi instalate în interiorul unui perete pentru un aspect lin.

Șemineele cu bioetanol montate pe perete pot avea un aspect modern elegant și curbat, dar pot fi găsite și într-o gamă de alte modele, inclusiv rotunjite, dreptunghiulare și chiar cu trei fețe.

Un șemineu montat pe perete ar trebui pot fi instalate direct pe perete folosind suporturi și șuruburi. Aceasta înseamnă că acestea vor fi fixate în acea locație și ar trebui să fie dezinstalate și apoi reinstalate dacă se mută pe alt perete.


Șeminee cu bioetanol incorporabile

Șemineele cu bioetanol incorporabile sunt de obicei concepute pentru a fi integrate în cadrul diverselor structuri sau amenajări cu rol estetic, cum ar fi piese de mobilier, structuri constructive cu rol estetic din cadrul unor amenajări arhitecturale sau pereți falși. Acest tip de șeminee cu bioetanol vin de obicei sub forma unui arzător, ceea ce le face ideale pentru posibilități de amenajări și montaj personalizate în funcție de dorințele fiecărui client.

Șemineele cu bioetanol incorporabile sunt o opțiune excelentă pentru obținerea unor elemente de design interior extraordinare, în special datorită faptului că nu este necesară existența unui coș de fum pentru a putea fi folosite. Ca urmare a unei arderi curate a focului de bioetanol nu este necesară nicio formă de aerisire. Acest avantaj le face alternative excelente la șemineele electrice atunci când îți dorești un șemineu decorativ cu efecte realiste.

Totuși, pot exista anumite cerințe privind modalitatea de încorporare sau distanța față de materialele combustibile, deoarece acest tip de șeminee folosesc un foc real. Aceste cerințe de siguranță pot diferi în funcție de producător și model.

Șemineele cu bioetanol incorporabile pot fi adesea instalate sub televizoare, în consolele de divertisment sau încorporate în piese de mobilier, cele mai populare locații de utilizare fiind camerele de zi, dormitoarele, băile și birourile.


Șeminee cu bioetanol manuale versus Șeminee cu bioetanol automate

Principalele două tipuri de șeminee cu bioetanol în funcție de tipul de control al funcționării sunt:

 • șeminee cu bioetanol manuale

 • șeminee cu bioetanol automate


Șemineele manuale cu bioetanol trebuie actionate manual. Aceasta înseamnă că acestea trebuie alimentate manual, iar focul trebuie, de asemenea, aprins și stins manual.

Deși șemineele manuale cu bioetanol sunt relativ ușor de utilizat, nu există nicio formă de asistență suplimentară în ceea ce privește controlul funcționării.


Șemineele automate cu bioetanol, pe de altă parte, au asistență și control electronic pentru toate caracteristicile funcționale principale. Aceasta poate include:

 • o pompă pentru a ajuta la alimentarea șemineului din sticla de combustibil

 • un panou de control pe șemineu, pentru a îndeplini funcții precum pornirea și stingerea focului și ajustarea înălțimii flăcării

 • telecomandă

 • controlul șemineului folosind o aplicație mobilă.


Majoritatea șemineelor cu bioetanol sunt de tip manual. Controlul electronic automat se găsește de obicei la șemineele cu bioetanol de ultimă generație, cele premium. Acest lucru se regăsește și în nivelul prețului, modelele automate fiind mai scumpe datorită caracteristicilor suplimentare.


Șeminee cu bioetanol pentru interior versus Șeminee cu bioetanol pentru exterior

Majoritatea șemineelor cu bioetanol sunt proiectate în principal pentru utilizare în interior, unde condițiile climatice nu afecteză calitatea focului. Cu toate acestea, există și modele de șeminee cu bioetanol care pot fi utilizate atât la interior cât și în exterior, în funcție de specificațiile producătorului șemineului.

Cel mai comun tip de șemineu cu bioetanol în aer liber poate fi sub forma unui focar.

Șemineele cu bioetanol pentru exterior sunt supuse unui anumit set general de practici necesare pentru păstrarea în bune condițiuni a caracteristicilor funcționale și de siguranță ale acestora. Dacă intenționezi să păstrezi acest tip de șemineu afară, trebuie să îl ții acoperit cu o husă impermeabilă. Atunci când dai husa jos de pe șemineu, trebuie să te asiguri că nu există apă în rezervorul de combustibil sau în șemineu înainte de utilizare, deoarece se poate acumula apă, acest lucru putând deteriora focul. Ca metodă de siguranță, atunci când folosești șemineul cu bioetanol în aer liber asigură-te că obiectele inflamabile sunt la cel puțin 1 m distanță de foc.

Atunci când dorești să achiziționezi un șemineu cu bioetanol pe care vrei să îl folosești în aer liber verifică dacă tipul de șemineu pe care te-ai decis să îl alegi are prevăzut în fișa tehnică a producătorului posibilitatea de a fi utilizat în aer liber.


Dacă ai nevoie de mai multe informații pentru a te decide consultă și celelalte articole disponibile în secțiunea “Informații Utile” sau nu ezita să ne contactezi.

De asemenea, poți utiliza “Asistentul Virtual” pentru a realiza o selecție de posibile șeminee care corespund nevoilor tale.

8 views

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page